Hlavní obsah

EU vyzvala USA, aby s útokem na Sýrii počkaly

Vilnius
Aktualizováno

Ministři zahraničí Evropské unie vyzvali v sobotu Spojené státy, aby odložily vojenský útok proti Sýrii, dokud inspektoři OSN nevydají podrobnou zprávu o tamním srpnovém chemickém útoku. Informovala o tom agentura AP z uzavřeného jednání šéfů diplomacií s jejich americkým protějškem Johnem Kerrym ve Vilniusu.

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Americký ministr zahraničí John Kerry přichází na schůzku ministrů zahraničí EU.

Článek

Schůzka Kerryho s jeho evropskými protějšky začala o hodinu později. Americký ministr zahraničí se na ní snaží získat podporu pro plán USA zaútočit na Sýrii kvůli použití chemických zbraní. Tu nezískal.

Na setkání v litevském Vilniusu americké stanovisko podpořila podle agentury AFP jen Francie a také Dánsko. Z něho pochází generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen, který se pro zásah vyslovil už ve čtvrtek. V závěrečném prohlášení vyzvala Unie alespoň k jasné a rázné odpovědi prostřednictvím OSN.

EU ale nedostala od Kerryho kladnou odpověď na žádost o odložení akce. Kerry jim podle nejmenovaného diplomatického zdroje dal jasně najevo, že USA nepřijaly žádné rozhodnutí o tom, že budou čekat na výsledky, které mohou být nejdříve koncem příštího týdne. Slíbil jim alespoň, že s jejich pochybnostmi seznámí zbytek vlády prezidenta Baracka Obamy.

I francouzský prezident Francois Hollande přitom řekl, že by se mělo s útokem počkat, až budou výsledky.

Německý ministr zahraničních věcí Guido Westerwelle už v pátek vyzval všechny zúčastněné, aby vyčkali na zprávu inspektorů OSN, kteří byli v Sýrii a odebrali vzorky na místech údajných útoků sarinem z 21. srpna.

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Americký ministr zahraničí John Kerry s političkou EU Catherine Ashtontovou

Ministři EU přitom vyjádřili názor, že nejsou velké pochybnosti o tom, kdo útok podnikl a že „použití chemických zbraní je porušením mezinárodního práva“.

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius však v pátek ve Vilniusu varoval před zklamáním, které mohou výsledky přinést. Inspektoři podle něj odpovědí pouze na otázku, zda šlo o chemický útok, což už prý nezpochybňuje ani syrský režim a jeho spojenci v čele s Ruskem, ale neukážou na viníka.

Útoku se bojí i arabské země

USA čelí značné opozici proti útoku, Rusko a Čína zatím zablokovaly všechny rezoluce Rady bezpečnosti, které by útok na Sýrii umožnily. Rusko dokonce odmítlo o britském návrhu takové rezoluce vůbec jednat, dokud nejsou známy výsledky vyšetřování inspektorů OSN.

Americký prezident Barack Obama se od počátku týdne snaží pro svůj plán útoku bez mandátu OSN získat podporu Kongresu, očekává se, že by o něm měl hlasovat.

Liga rabských zemí, která útok odsoudila, ale před útokem varovala. Její předseda Nabil Arabí řekl egyptskému listu Al-Ahrám: „Jestliže Amerika a její spojenci zasáhnou Sýrii a syrský režim zkusí určitým způsobem odpovědět, mohl by se celý region ocitnout v plamenech a propukla by válka. To by byla velká katastrofa. To je naše největší obava. Snažíme se tomu vyhnout pomocí jednání.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám