Hlavní obsah

Vyzyvatele Merkelové před volbami vydírají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Sociálnědemokratický vyzyvatel německé kancléřky Angely Merkelové Peer Steinbrück se stal obětí vydírání pro údajné nezákonné zaměstnávání cizinky. Informovala o tom v sobotu podle agentury AFP německá policie, která potvrdila zprávu o případu v bulvárním listu Bild.

Foto: Michael Sohn , ČTK/AP

Kandidát SPD Peer Steinbrück

Článek

Neznámý vyděrač zaslal dopis Steinbrückově manželce Gertrudě. Vyzval ji v něm, aby diskrétně přesvědčila manžela, aby z osobních důvodů odstoupil do 10. září z předvolebního boje. Pokud tak neučiní, vyzradí, že manželé před 14 lety zaměstnávali určitý čas načerno filipínskou služku.

Rodina nezákonné zaměstnávání popírá

Steinbrücková řekla Bildu, že Filipínku na výpomoc v domácnosti zaměstnávala, ale jen po dobu, kdy žena byla manželkou zahradníka na filipínském velvyslanectví v Bonnu, a měla povolení k pobytu v Německu a byla v evidenci správy sociálního zabezpečení.

Když žena o obojí v důsledku ztráty práce jejího muže kvůli stěhování ambasády z Bonnu do Berlína přišla, přestali i manželé jejích služeb využívat a dali jí odstupné 250 eur.

„Že je můj manžel kvůli tomu vydírán po 14 letech, to je ostuda, a ohromuje mě to,” dodala. Podnět k vyšetření anonymního dopisu podala politikova ochranka.

Útoky na Steinbrücka

Nejde o první pokus očernit Steinbrücka před volbami. Politik v poslední době také čelil podezření, že ho východoněmecká tajná policie Stasi řadu let považovala za možného kandidáta na spolupráci. Někdejší ministr financí však jakýkoli kontakt se Stasi popřel.

Šestašedesátiletý Steinbrück je kandidátem opoziční SPD na místo kancléře v parlamentních volby, které se v Německu uskuteční 22. září. V předvolebních průzkumech SPD zatím výrazně ztrácí na křesťanské demokraty kancléřky Merkelové. Stav nezvrátil ani v televizní debatě s Merkelovou.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám