Hlavní obsah

Nelze vést válku proti dětem, zasáhnout musíme, řekl Obama k Sýrii

– Petrohrad

Používání chemických zbraní je nemyslitelné a mezinárodní společenství má za povinnost se mu postavit. V Sýrii je proto nutné postarat se o dodržení zákazu těchto prostředků. V Petrohradě to v pátek prohlásil americký prezident Barack Obama na obranu svého plánu potrestat syrskou vládu za nasazení bojového plynu vojenským útokem.

Foto: Kevin Lamarque , Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

„Nemůžeme vést válku proti dětem. Tuto zásadu musíme dodržovat. Musíme jednat... a postarat se o to, aby pan Asad tomu rozuměl,“ řekl Obama.

Americký prezident zopakoval své přesvědčení, že 21. srpna u Damašku útočila armáda syrského prezidenta Bašára Asada chemickými zbraněmi. Podle Obamy je vojenská akce v Sýrii ospravedlnitelná.

Obama žádá o svolení zaútočit v Sýrii Kongres. Ten by měl hlasovat příští týden. Prezident také v úterý promluví k americkému lidu, aby vysvětlil svoje motivy. O tom, co bude dělat, pokud mu Kongres útok neposvětí, nechtěl Obama spekulovat.

Obama řekl, že nadále naslouchá mezinárodním partnerům a snaží se s nimi nalézt společné řešení krize.

Související témata

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Barack Obama

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Foto: Profimedia.cz

molekulární model nervového plynu Sarin

Proti zásahu je mimo jiné Rusko, spojenec Asada. Rozdílný postoj k Sýrii v pátek nevyřešila ani soukromá schůzka Obamy s ruským protějškem Vladimirem Putinem. Ten posléze prohlásil, že je ještě možnost vyřešení krize mírovou cestou. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám