Hlavní obsah

Srbové ocenili Francouze, který jim vyzradil cíle náletů NATO

Bělehrad

Srbský prezident Tomislav Nikolić vyznamenal šest cizinců, mezi nimiž je i bývalý francouzský důstojník, který Srbům v roce 1998 vyzradil tajné dokumenty NATO týkající se cílů možných náletů. Oznámil to ve čtvrtek úřad srbské hlavy státu. Voják byl kvůli tomuto činu pak ve Francii odsouzen.

Foto: , Právo

Bělehrad po bombardování NATO

Článek

Pierra-Henriho Bunela, kterému je nyní 61 let, Nikolić podle oficiálního sdělení vyznamenal zlatou medailí za statečnost, a to za projevenou "odvahu a osobní hrdinství". Ty projevil, když jako člen generálního štábu NATO v Bruselu předal srbskému vojákovi důvěrné dokumenty o potenciálních cílech bombardování Srbska, za což byl poté ve Francii odsouzen k pěti letům vězení.

Podle agentury AFP vojenský soud v Paříži Bunela za tento čin v roce 2001 odsoudil k dvěma letům vězení nepodmíněně a k dalším třem letům s podmínkou. Na svobodu byl propuštěn na jaře 2002.

Bunel se přiznal, že mezi červencem a říjnem 1998 předal srbskému agentovi v Bruselu Jovanu Milanovičovi informace o leteckých úderech, které Severoatlantická aliance plánovala provést v Srbsku v případě, že se srbské síly nestáhnou z Kosova.

NATO pak v roce 1999 srbské území skutečně 78 dní bombardovalo, čímž přimělo srbské síly, aby ukončily ofenzivu proti ozbrojenému povstání albánských separatistů a z odbojné provincie se stáhly. Nemilosrdné tažení Srbska v Kosovu nabylo charakteru etnické čistky, protože při něm byly vyhnány nebo ze strachu utekly statisíce obyvatel albánské národnosti.

Související téma

Foto: Yves Herman , Reuters

Nový generální tajemník NATO Rasmussen přichází přednést svůj první projev.

Bělehrad tvrdí, že si nálety NATO vyžádaly životy zhruba 2500 civilistů, mezi nimiž bylo také 89 dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám