Hlavní obsah

Německý prezident poprvé uctil oběti Oradouru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oradour

Německý prezident Joachim Gauck ve středu navštívil trosky vypálené francouzské vesnice Oradour-sur-Glane, jejíchž více než šest set obyvatel vyvraždili v roce 1944 nacisté. Gauck v projevu připomněl také další místa nacistických masakrů, včetně českých Lidic. Vesnici Oradour navštívil jako vůbec první prezident spolkové republiky.

Foto: Philippe Wojazer, ČTK/AP

Francouzský prezident François Hollande (vlevo) a jeho německý protějšek Joachim Gauck v objetí s přeživším z masakru Robertem Hebrasem

Článek

V projevu Gauck řekl: „Toto místo a jeho obyvatelé byli vyhlazeni barbarským, do nebe volajícím zločinem.” Vyjádřil zároveň hořkost nad tím, že pachatelé těchto hrůz nebyli potrestáni.

„Na Oradour a další evropská místa zvěrstev a barbarství nikdy nezapomeneme,” dodal Gauck. Připomněl také osud vypálených Lidic, které navštívil loni v říjnu jako první německý prezident při podobném gestu usmíření.

Třem přeživším z Oradouru a pozůstalým po obětech poděkoval za to, že Němcům svou „vůlí k usmíření vyšli vstříc”.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande (vlevo) a německý prezident Joachim Gauck se drží za ruce v troskách kostela v Oradouru, který zničili nacisté.

Po vesnici, která byla jako memento válečných hrůz ponechána v děsivě působivých rozvalinách, hosta provedl společně s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem jeden z přeživších z masakru, 88letý Robert Hébras. Oba státníci ho v ruinách místního kostela na úvod návštěvy pevně drželi za ruce.

Divize SS Das Reich vesnici Oradour ležící 400 kilometrů jižně od Paříže vypálila 10. června 1944 při přesunu na sever Francie. Tam pak němečtí vojáci bojovali proti vyloděným silám spojenců v Normandii.

Vojáci ve vsi zabili 642 civilistů, včetně 205 dětí mladších 15 let. Muže postříleli kulomety, ženy a děti zaživa upálili v domech.

Reklama

Výběr článků

Načítám