Hlavní obsah

Televizní souboj Merkelové s vyzyvatelem byl vyrovnaný, kancléřka si drží náskok

– Berlín

Jako vyrovnaný souboj soustředěný na fakta a nikoli na osobní invektivy hodnotí německá média nedělní televizní debatu kancléřky Angely Merkelové z CDU a jejího vyzyvatele Peera Steinbrücka z SPD. Jediný přímý předvolební střet nepřinesl mnoho nového a zřejmě výrazně nezmění rozložení sil, které podle průzkumů vyznívá ve prospěch Merkelové, shodují se média.

Foto: Max Kohr, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová a její vyzyvatel Peer Steinbrück před televizní detabou

Článek

O vyrovnaném hodnocení debaty svědčí podle agentury Reuters i ankety dvou významných agentur zkoumajících veřejné mínění: v jednom bleskovém průzkumu připsali lidé mírný úspěch Merkelové, ve druhém Steinbrückovi.

Remíza v debatě ale Steinbruckovi nestačí. V neděli zveřejněný předvolební průzkum  dává křesťanským demokratům (CDU) kancléřky Merkelové náskok 16 procentních bodů před Steinbrückovou sociální demokracií (SPD).

„Vítězství a porážka jsou v těchto případech věcí interpretace – pokud však pomineme tezi, že Steinbrück s přihlédnutím k současným voličským preferencím musí cokoli než široce vnímané jasné vítězství považovat za svou porážku,” napsal list Süddeutsche Zeitung.

Nepřipravený Steinbrück 

Komentář televizní stanice Deutsche Welle vidí jako jeden z důvodů Steinbrückova nevýrazného působení v debatě to, že kancléřka byla od svého týmu lépe vybavena fakty: „Když došlo na specifické detaily, kancléřský kandidát SPD vypadal, že ztrácí půdu pod nohama... Merkelová naproti tomu měla konkrétní čísla připravena a nemohl ji zaskočit.”

Podle komentáře deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung se Merkelové vypočítáváním úspěchů minulého období podařilo zcela se vyhnout nepříjemným tématům, když „udělala – a stále dělá – všechno, co je v jejích silách, aby se elegantně vyhnula všemu, co by mohlo změnit duel na skutečný duel”.

Steinbrück sám pak k dramatizaci debaty nijak nepřispěl, když podle listu raději „hrál hru na otázky a odpovědi”, než aby „sešikoval síly k útoku na kancléřský post”.

Merkelová odmítla zapojení do nepopulárního útoku na Sýrii 

Média se shodují, že Merkelová úspěšně předešla chybě, která stála před 11 lety v obdobné debatě klíčové body jiného křesťanského politika Edmunda Stoibera, jenž byl neúspěšným vyzyvatelem tehdejšího kancléře Gerharda Schrödera. Zatímco Stoiber se tehdy stavěl za invazi do Iráku, Merkelová nyní důrazně vyloučila účast Německa na vojenské akci v Sýrii, která nemá u německých voličů podporu.

Německé volby se konají 22. září.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám