Hlavní obsah

Merkelová a Steinbrück změřili síly v jediném televizním duelu

Berlín

V jediném předvolebním televizním duelu změřili v neděli večer síly dva hlavní kandidáti na příštího německého kancléře, dosavadní šéfka vlády Angela Merkelová a její opoziční soupeř Peer Steinbrück. Podle posledních průzkumů si předsedkyně křesťanských demokratů (CDU) stojí před volbami plánovanými na 22. září podstatně lépe než lídr sociálních demokratů (SPD).

Foto: Charles Platiau, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Pro Steinbrücka je to tedy zřejmě poslední příležitost jak zvrátit dosavadní nepříznivý vývoj opozičních preferencí. Přímý přenos devadesátiminutového souboje zajistily čtyři německé televizní stanice - ARD, ZDF, RTL a ProSieben.

Steinbrück podle očekávání soupeřku od začátku nešetřil. Hned v úvodu jí vytkl politiku nečinnnosti a vyčkávání. "Zneklidňuje mne představa země, která vychází ze zachovávání současného stavu," poznamenal útočně. Vyzval přitom, aby se Němci nenechali od kancléřky "houpat". Zanechává prý za sebou více problémů. "Takhle se budoucnost nedá vyhrát," varoval.

Motor růstu

Merkelová ale věcně poukázala na podle jejího názoru aktuálně dobrou situaci země. "Německo je motor růstu. Německo je kotva stability," opáčila svému protivníkovi.

Ve volbách podle ní půjde o základní otázku: Komu mohou lidé více věřit, že na tom bude Německo dobře? A hned vyzývateli v předvolebním tónu vypočetla úspěchy své vlády: mnoho lidí se dnes má lépe než před čtyřmi roky, je tolik zaměstnaných jako nikdy dříve, každý mladý člověk má perspektivu vzdělání.

Mimo jiné slíbila, že spolkový kabinet se v roce 2015 už nebude muset zadlužovat. S křesťanskými demokraty ve vládě podle ní bude možný další vzestup země. "Ukázali jsme, že to umíme, a to i v těžkých dobách," dodala s narážkou na úspěšné zvládnutí dluhové krize v eurozóně jejím kabinetem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám