Hlavní obsah

Írán propustil šest Slováků zajatých kvůli údajné špionáži

– Bratislava

Írán v neděli propustil šest z osmi slovenských paraglidistů zadržovaných více než tři měsíce kvůli podezření ze špionáže. Na Slovensko přiletěli vládním speciálem. Jejich propuštění podle serveru sme.sk oznámil na tiskové konferenci slovenský premiér Robert Fico. O podrobnostech další vazby zbývajících dvou Slováků se nemluvilo.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Jsme rádi, že jsme doma, že jsme se setkali s rodinami. Pevně věříme, že se naši kamarádi brzy vrátí domů," uvedl po návratu jeden ze zadržovaných Slováků. Fico podle serveru uvedl, že slovenská diplomacie má plán, jak dostat domů i poslední dva zadržované.

Slováci do Íránu vycestovali ve dvou skupinách počátkem května. Krátce nato je íránská policie zadržela kvůli podezření, že za letu fotografovali jaderná zařízení či vojenské objekty, což je v zemi zakázáno. Stalo se to u středoíránského města Isfahán, kde se nacházejí zařízení na obohacování uranu.

Slovenští paraglidisté byli podle íránských úřadů vybaveni vysílačkami, které jsou v Íránu zakázány, a profesionální fotografickou technikou. Právě tyto přístroje mohly upoutat pozornost íránských bezpečnostních služeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám