Hlavní obsah

Tribunál pro bývalou Jugoslávii odvolal soudce, kritizoval osvobozující rozsudky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) odvolal dánského soudce z procesu se srbským nacionalistou Vojislavem Šešeljem. Podle čtvrtečního sdělení tribunálu, sídlícího v Haagu, je důvodem kritický dopis vůči ICTY, který Frederik Harhoff nedávno napsal a který prý může zpochybnit jeho nestrannost.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Chorvatský generál Ante Gotovina u soudu v Haagu.

Článek

Harhoff napsal kritický e-mail, v němž naznačil, že osvobozující verdikty tribunálu v procesech s čelnými chorvatskými a srbskými činiteli mohly být přijaty pod politickým tlakem. Zpráva, kterou v červnu zveřejnily dánské noviny, vrhla stín pochybností na důvěryhodnost tribunálu.

Soudce v e-mailu uvedl, že se doslechl, že předseda haagského tribunálu Američan Theodor Meron tlačil na ostatní soudce, aby přijali osvobozující rozsudky v případech chorvatských generálů Anteho Gotoviny a Mladena Markače, jugoslávského (srbského) generála Momčila Perišiče a bývalých vysokých činitelů srbské bezpečnosti Jovici Stanišiče a Franka Simatoviče. Gotovinu a Markače ICTY osvobodil loni v listopadu. [celá zpráva]

Perišiče soud osvobodil letos v únoru a Stanišiče a Simatoviče koncem května.[celá zpráva]

Harhoff obvinil tribunál, že změnil svou politiku vynášení odsuzujících rozsudků. Do podzimu 2012 bylo podle něj více méně pravidlem, že vojenští velitelé byli odpovědní za válečné zločiny spáchané jejich podřízenými během války v bývalé Jugoslávii v letech 1991–1995. Poté však byli čelní chorvatští a srbští činitelé propuštěni částečně na základě toho, že nemohlo být prokázáno, že skutečně nařídili svým podřízeným, aby spáchali válečné zločiny.

Agentura AP poznamenala, že není jasné, jaký bude mít odvolání soudce dopad na soud se Šešeljem. Verdikt v dlouhotrvajícím procesu s předákem srbských radikálů by porota složená ze tří soudců měla vynést 30. října. Šešelj je obžalován z podněcování srbských povstalců v Bosně a Chorvatsku ke zločinům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám