Hlavní obsah

Polská důchodkyně si půjčila pár tisíc, splatit má milión

– Varšava
Právo, Pavol Minárik

Polská důchodkyně z obce Wartubie je další obětí lichvářských úroků nebankovních společností půjčujících peníze. V roce 2001 si půjčila 700 zlotých (4 300 korun). Přestože už zaplatila 65násobek půjčené částky, společnost ji nepovažuje za uhrazenou. Úrok činil sedm procent denně, čili 2555 procent ročně. Žena tak nyní dluží 165 tisíc zlotých (přes milión korun). Proti ručiteli už zasáhl exekutor.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Článek

Žena, která pracovala jako zdravotní sestra, si před dvanácti lety půjčila s tím, že vrátí částku 700 zlotých v šesti splátkách. „Včas ale splatila jen první. Po několika měsících poslala na účet firmy 950 zlotých v přesvědčení, že dluh je vyrovnaný,“ napsala středeční Gazeta Wyborcza.

Nebankovní úvěrová firma to ale považovala jen za úhradu části úroku ve výši sedm procent denně.

Přestože tak vysoký úrok nebyl v dané době v Polsku legální, všechny snahy o anulování smlouvy soudní cestou byly neúspěšné. Dlužnice přitom zaplatila úvěrové společnosti už 45 tisíc zlotých (280 000) korun. Dluží však dalších 120 000 zlotých.

Protože je jen minimální šance, že by 73letá žena a o čtyři roky starší manžel mohli tuto sumu splatit, exekutor na základě soudního rozhodnutí vyhlásil dražbu na dvoupokojový byt ručitele půjčky, neboť oba důchodci nemají žádný majetek.

Podle listu je problémem fakt, že většina starších Poláků nemá povědomí o lichvářských půjčkách nebankovních společností. Většina si myslí, že úroková sazba na smlouvě je roční a ne týdenní nebo dokonce denní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám