Hlavní obsah

Rusko hájí zatýkání: Demonstranti proti invazi z roku 1968 porušili zákon

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské velvyslanectví v Praze reagovalo na četnou kritiku, které čelí kvůli nedělnímu zadržení desítky demonstrantů na Rudém náměstí v Moskvě. Ti si přišli připomenout 45. výročí protestu „osmi statečných“ sovětských disidentů proti okupaci ČSSR. Ambasáda na svých stránkách uvedla, že se postoj Ruska k událostem ze srpna 1968 nezměnil.

Foto: Profimedia.cz

Skupina aktivistů se v neděli sešla na Rudém náměstí, podobně jako jejich předchůdci před 45 lety. Ilustrační foto

Článek

„Úcta ke společným dějinám, včetně jejich složitých a tragických okamžiků, zachování historické paměti jsou nerozdílnou součástí partnerských a přátelských rusko-českých vztahů,“ napsali diplomaté.

To, co se odehrálo 25. srpna v Moskvě, je nutné vnímat výlučně z právního hlediska
z prohlášení ruské ambasády

Invazi v minulosti odsoudil prezident Boris Jelcin, k mravní odpovědnosti za ni se v roce 2006 přihlásila i současná hlava státu Vladimir Putin.

Nedělní akce na Rudém náměstí podle ambasády ale s tímto postojem nemá co do činění. „To, co se odehrálo 25. srpna v Moskvě, je nutné vnímat výlučně z právního hlediska. Pokusy o jiný výklad na základě politického pozadí jsou nevhodné a neodpovídají duchu vzájemného pochopení mezi našimi národy,“ upozornili diplomaté.

Policie povolila pět minut

„Moskevská policie se chovala maximálně korektně, nikoho ‚nerozehnala‘ a ‚nepotlačovala‘. Po klidném rozhovoru s účastníky akce jim bylo umožněno zdržet se na Rudém náměstí během pěti minut, jak o to žádali, avšak tato dohoda nebyla z jejich strany dodržena,“ uvedla ambasáda.

Demonstranti podle diplomatů vědomě porušili zákon O shromážděních, mítincích, demonstracích, pochodech a protestních hlídkách, byl s nimi sepsán protokol a všichni byli týž den propuštěni.

Velvyslanec musel vysvětlovat

„V těchto souvislostech stojí za zmínku to, že se 26. srpna u budovy ruského velvyslanectví v Praze konala protestní hlídka navazující na moskevskou akci. Ona nebyla také schválena úřady a na žádost představitelů české policie byla ukončena,“ upozornilo velvyslanectví.

Proti postupu ruských policistů se v pondělí ohradilo české ministerstvo zahraničí, které si dokonce předvolalo ruského velvyslance. Kritika zazněla mimo jiné i od prezidenta Miloše Zemana či exministra zahraničí Karla Schwarzenberga. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám