Hlavní obsah

Zeman je jako bitkař mezi intelektuály. Hrubý, ale vysoce efektivní, píšou na Slovensku

Bratislava

Rozpuštění Poslanecké sněmovny v ČR je triumfem prezidenta Miloše Zemana. Hrubý, ale efektivní Zeman zasadil ránu oběma hlavním stranám v parlamentu – ODS a ČSSD – a jejich budoucnost je nyní nejistá, okomentoval tisk na Slovensku dění v české politice.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Zeman je v české politice obdobou vesnického bitkaře mezi kavárenskými intelektuály. Hrubý, ale vysoce efektivní,“ napsaly slovenské Hospodárské noviny ve svém komentáři nazvaném Ředitelé republiky.

Šéfa sociálních demokratů Bohuslava Sobotku poslal podle deníku Zeman k zemi prohlášením, že i po volbách pověří sestavením vlády toho, koho sám uzná za vhodného.

ODS pak Zeman znemožnil tím, že dva poslanci této strany odmítli pokračovat v pravicové většině. „Na žádost pražských kmotrů, kteří jsou již od dob opoziční smlouvy ČSSD s ODS provázáni stejně s Milošem Zemanem jako s Václavem Klausem,“ píše list.

Levicová Pravda se zamýšlí nad budoucností Sobotkovy strany, kterou Zemanova agresivita za několik měsíců zcela změnila a rozdělila na dvě křídla. „Zeman, který má v ČSSD vlastní nevyřízené účty, v takovém boji bude sotva působit jako ,zahlazovač ran‘,“ píše Pravda.

Kandidátem na lídra pravice se v nové situaci stala TOP 09, „mladší bratr ODS“, která si jako jediná mohla zachovat tvář a hrát roli ochránce parlamentní demokracie proti Zemanovým útokům na ústavní zvyklosti.

Politici jako koně mužů v pozadí

K rozpuštění Sněmovny přispěla vedle Zemanova snažení také nepříliš důkladně formulovaná ústava. Česká ústava je podle Hospodárských novin stejně „gumová“ jako ta slovenská a prezidentovi nepředepisuje žádné lhůty.

Rozhodující roli na cestě k předčasným volbám však podle tohoto deníku sehrál někdo úplně jiný. „V Čechách se v plné nahotě ukázalo to, co u nás zůstává aspoň formálně skryto – když jde o hodně, nerozhodují volení zástupci lidu, ale různě barevní koně těch samých zlodějů a podvodníků. A jestli si bude po předčasných volbách hrát na ředitele republiky Zeman, nebo nějaký premiér, je jim úplně jedno,“ uzavírají Hospodárské noviny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám