Hlavní obsah

Zfetovaný Turek pronikl do letadla Merkelové, vystříkal ho pěnou a spustil skluzavky

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá policie vyšetřuje lapsus bezpečnostní služby střežící ve vojenské části letiště v Kolíně nad Rýnem letadlo, které často využívá kancléřka Angela Merkelová. Minulý měsíc se totiž k němu v noci dostal zfetovaný mladík tureckého původu. Nejdřív tančil na křídle a pak pronikl na palubu a do kokpitu. Vnitřek letadla vystříkal hasicí pěnou a od dveří spustil záchranné skluzavky.

Foto: Profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová vystupuje z vládního speciálu.

Článek

To si ochranka za rámeček nedá, glosoval ironicky zápletku jako z bláznivé komedie server magazínu Spiegel.

Čtyřiadvacetiletý Volkan T. se 25. července v noci dostal k letadlu, kterým kromě Merkelové cestují i další vládní představitelé včetně prezidenta Joachima Gaucka, relativně snadno. Na letiště dorazil v autě a u kontrolního stanoviště řekl, že jede na svatební oslavu v jedné z budov ve vojenské části. Pak už zbývalo jen přelézt plot s ostnatým drátem a přistoupit k vládnímu Airbusu 319.

Stály u něj přistavené schody a mladík, který byl zřejmě pod vlivem drog a v ruce třímal tašku plnou marihuany a pilulek extáze, neváhal. Kancléřka Merkelová byla v té době v Bayreuthu na Wagnerově opeře Bludný Holanďan.

Zatančil si, svlékl se a pohrál si v pilotní kabině

Volkan si nejdřív zatančil na křídle letounu a pak se nikým nerušen rozhodl uspořádat na palubě s vestavěnou kanceláří a jednacím salónkem soukromý večírek. Svlékl se tam jen do spodního prádla, načež vzal pěnový hasicí přístroj a jeho obsahem vystříkal elegantní interiér vyvedený v krémových a béžových barvách.

Pak postoupil do pilotní kabiny, jejíž dveře byly také otevřené. Návštěvník si tam pohrál s ovládacími prvky a přitom spustil na letištní plochu od dveří záchranné skluzavky.

Teprve když stisknutím tlačítka aktivoval alarm, začaly v okolí manévry a k letadlu se postupně seběhli příslušníci soukromé ochranky, policie a bundeswehru. Armáda vyhlásila pohotovostní stupeň číslo jedna.

Večírek ukončil policejní pes

Přesto trvalo skoro čtyři hodiny, než narušitele s pomocí psa z letadla dostali, napsaly deníky Welt am Sonntag a General-Anzeiger, jejichž redakcím se do rukou dostalo příslušné interní policejní hlášení o události. Nádrž airbusu byla natankovaná, takže technicky vzato mohl mladík nastartovat, popojet po ploše nebo i vzlétnout, podotkly listy.

Volkan, jehož pes při zákroku pokousal na noze, skončil na psychiatrii. Kolínská prokuratura ho podezřívá z ohrožení letecké dopravy a poškození cizího majetku. Vyšetřovatelé vyloučili jako motiv terorismus. „Tomu zatím nic nenasvědčuje,“ řekl prokurátor Ulrich Bremer. Mladík se údajně pár hodin před vniknutím do letadla pohádal s přítelkyní.

Jím způsobená škoda činí zhruba 100 000 eur (téměř 2,6 miliónu korun). Letadlo po jeho řádění potřebovalo nový koberec, skluzavky a přemalovat křídlo. Do provozu mohlo poprvé teprve tento týden.

Související téma

Foto: Thierry Roge , Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

„Ve světle této události samozřejmě přehodnocujeme naše směrnice a provádíme změny,“ okomentoval incident mluvčí armádního letectva.

Reklama

Výběr článků

Načítám