Hlavní obsah

Merkelová navštívila Dachau, jako první šéf německé vlády

– Dachau

Mladí lidé musejí vědět, jaké bezpráví z Německa vzešlo. Na místě bývalého koncentračního tábora v Dachau nedaleko bavorské metropole Mnichova to v úterý prohlásila kancléřka Angela Merkelová. Ta jako vůbec první šéf německé vlády tento památník navštívila.

Foto: Kerstin Joensson, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová u památníku na místě bývalého koncentračního tábora v Dachau.

Článek

"Je to pro mě mimořádná chvíle," řekla Merkelová, která se v Dachau sešla s lidmi, kteří přežili holokaust. "Vzpomínky na tyto osudy mě naplňují hlubokým smutkem a studem."

Foto: Kerstin Joensson, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová a Max Mannheimer (na invalidním vozíku), který byl mezi vězni v koncentračním táboře v Dachau osvobozeném americkými vojáky v roce 1945.

Kancléřka přijela do bývalého tábora na pozvání Maxe Mannheimera, který je jedním z těch, kteří holokaust přežili. Merkelová s ním pak společně položila k památníku obětí nacistické zvůle věnec.

Cesta Merkelové do koncentračního tábora vyvolala v Německu široké diskuze, neboť kancléřka tábor navštívila v rámci přejezdu z volební kampaně v Erlangenu u Norimberka na mítink v Dachau.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Kancléřka Angela Merkelová si připila pivem po projevu na předvolebním mítinku v Dachau

Někteří toto spojení považují za nepatřičné. Mluvčí kancléřky Steffen Seibert ale kritiku odmítl s tím, že Mannheimer Merkelovou pozval až po tom, co se dozvěděl o její chystané předvolební cestě do Dachau.

V koncentračním táboře Dachau bylo mezi lety 1933 a 1945 zadržováno více než 200 000 lidí, z nichž více než 41 000 tam zemřelo. Původně tam byli umisťováni političtí vězni, později také Židé, Romové, homosexuálové nebo členové církve Svědci Jehovovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám