Hlavní obsah

Maďarští fotbaloví fanoušci vzývali nacistického zločince Csatáryho

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Budapešť

Značné pobouření vyvolal čin fanoušků budapešťského fotbalového klubu Ferencváros (FTC), kteří při nedávném ligovém utkání s místním rivalem MTK rozprostřeli v hledišti transparent s nápisem: In memoriam Csatáry László. Vzdali tak hold nedávno zesnulému muži, který čelil obvinění z nacistických válečných zločinů.

Foto: kisalfold.hu

Fotbaloví fanoušci v Budapešti přinesli na fotbal transparent oslavující Lászlá Csatáryho.

Článek

Případem se bude zabývat vedení maďarského fotbalového svazu. „Na sportovních utkáních nemají místo žádné politické akce,“ reagovalo v prohlášení.

Předseda fotbalového klubu MTK Tamás Deutsch označil jádro fanoušků FTC za „salónní nacisty“. Klub se pozastavil také nad tím, že transparent se objevil v televizním přenose, a to bez jakéhokoli komentáře.

Šéf FTC Gábor Kubatov přiznal, že se fanouškům transparent podařilo propašovat na tribunu. „Pokud bychom o něm věděli, na stadión je s ním nepustíme,“ uvedl.

Foto: ČTK/AP

László Csatáry

Csatáry zemřel minulý týden ve věku 98 let. [celá zpráva]

V období druhé světové války byl velitelem košického ghetta a má na svědomí transport 15 tisíc Židů do Osvětimi. V Československu byl po válce v nepřítomnosti odsouzen k smrti. Ukrýval se v Kanadě a v 90. letech se vrátil do Maďarska, kde žil pod jménem Smith. Loni byl odhalen a bylo proti němu zahájeno soudní řízení. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:
Ferencvárosi TC

Výběr článků

Načítám