Hlavní obsah

Ani muž, ani žena: Německo bude uznávat třetí pohlaví

Berlín

Německo se stane první evropskou zemí, která umožní uznání třetího pohlaví. Občané, kteří se necítí být ani mužem, ani ženou, budou moci v úředních dokumentech uvádět „pohlaví neurčité”. Tuto možnost zavádí novela občanského zákoníku, která začne platit od 1. listopadu, upozornil deník Süddeutsche Zeitung.

Foto: Profimedia.cz

Lidé před Braniborskou bránou v německém Berlíně. Ilustrační foto

Článek

Změna umožní v rodných listech uvést v kolonce pohlaví "neurčité", pokud se dítě narodí s nejednoznačným pohlavím – tedy jako hermafrodit.

Až do nynějška bylo nutné se mezi dvěma pohlavími rozhodnout, nyní bude možné toto rozhodnutí provést kdykoli v pozdějším průběhu života. Daný člověk však bude mít rovněž právo se nerozhodnout a zůstat u "třetího pohlaví".

Revoluční změnu zákona doporučil německý ústavní soud, podle nějž patří právo určit vlastní pohlaví k základním lidským právům.

Nová úprava se netýká transsexuálů – tedy lidí, kteří se cítí být příslušníky určitého pohlaví, ačkoli anatomicky mají pohlaví opačné. Ti už mají v Německu dávno možnost pohlaví v průběhu života změnit – nejen operativně, ale i úředně. Dává ale právo výběru lidem, kteří se narodí s mužskými i ženskými pohlavními orgány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám