Hlavní obsah

Britským stranám spadly do klína milióny ze závěti

Právo, znk

Britští konzervativci a liberálové se tento týden ocitli v oku cyklónu veřejné kritiky za to, že si mezi sebou rozdělili 520 000 liber (bezmála 15,5 miliónu korun) odkázaných vládě štědrou zdravotní sestrou.

Foto: Suzanne Plunkett , Reuters

Britský premiér David Cameron

Článek

Devadesátiletá Joan Edwardsová, která zemřela loni v září, v závěti odkázala celoživotní úspory „jakékoliv vládě úřadující ve chvíli mé smrti“, která je může použít „podle vlastního uvážení na cokoliv, jak uzná za vhodné“.

Konzervativci a liberálové nejprve prohlásili, že na peníze mají právo, a rozdělili si je mezi sebe podle počtu poslanců: toryové dostali 420 576 liber a liberálové

99 423 liber. To však vyvolalo nebývalou vlnu kritiky z řad veřejnosti i opozice.

Cameron hodil zpátečku, peníze jdou ministerstvu

„Můžu jen hádat, že je zaslepila chamtivost,“ podotkla labouristická poslankyně Kerry McCarthyová. Nesouhlas přišel i z vlastních řad: „Nikdo nemůže věřit, že si tato dáma přála, aby se její peníze vyhodily na předvolební kampaň,“ dodal konzervativní poslanec Zac Goldsmith.

Koaliční strany proto rapidně otočily a premiér David Cameron nakonec slíbil, že peníze připadnou ministerstvu financí, které je použije na splacení části veřejného dluhu. „Myslím, že když se podíváte na formulaci závěti, je jasné, že jejím smyslem bylo prospět národu,“ uzavřel Cameron podle listu The Guardian.

Dárkyně o politice nehovořila

Edwardsová, která žila sama v Bristolu a neměla žádné příbuzné, uzavřela závěť v roce 2001. „Výslovně jsme si u ní ověřili její nezvyklé přání a potvrdila nám, že její dědictví má připadnout jakékoliv politické straně, která bude ve chvíli její smrti u moci,“ ujistila právnická kancelář, u níž žena závěť sepsala.

Jak stará dáma na poněkud excentrický nápad přišla, není jasné – podle známých totiž nikdy o politice nemluvila. „Patřila ke generaci, která považovala hlasování za soukromou věc,“ prozradil její soused Patrick Dunleavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám