Hlavní obsah

Východ Ruska sužují povodně, evakuace hrozí desítkám tisíc lidí

Moskva

Až 100 000 lidí na ruském Dálném východě nedaleko hranice s Čínou hrozí evakuace, pokud nynější rozsáhlé záplavy neustoupí a situace se ještě zhorší. Oznámila to v sobotu ruská média. Povodně, které přišly po měsíci mimořádně vydatných dešťů, jsou v oblasti nejhorší za 120 let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Východ Ruska postihly nejhorší povodně za 120 let, evakuace hrozí 100 000 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Šéf ruského hydrometeorologického ústavu podle agentury Reuters prohlásil, že velká voda by mohla začít opadat nejdříve na začátku září.

Povodně již donutily opustit domovy kolem 170 000 lidí v Amurské oblasti, Chabarovském kraji a v Židovské autonomní oblasti. Televize ukázaly záběry lidí, kteří se plaví v loďkách kolem zpola zatopených domů.

"Škody jsou rozsáhlé, největší úspěch však je ten, že nejsou ztráty na životech," uvedl v televizním projevu prezident Vladimir Putin. Loni bleskové povodně v oblasti města Krymsk na jihu Ruska usmrtily více než 170 lidí a poškodily přes 4000 domovů.

Tentokrát voda zaplavila velké části území včetně zhruba 400 000 hektarů zemědělské půdy. Podle Putinova vyslance v oblasti povodeň mohla způsobit škody přes dvě miliardy rublů (1,1 miliardy Kč).

Záplavy zuří také na severovýchodě Číny, mimo jiné i v oblastech hraničících se zasaženými ruskými regiony. Celkem si tu prudké bouře a povodně tento týden vyžádaly životy nejméně 25 lidí. Kvůli povodním v provinciích Chej-lung-ťiang, Ťi-lin a Liao-ning muselo opustit své domovy 140 000 obyvatel a více než 2500 domů bylo zničeno. Podle tiskové agentury Nová Čína se škody odhadují v přepočtu na 23,2 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám