Hlavní obsah

Ve slovenských polepšovnách mají chovanci hlad

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Hlad trápí chovance slovenských polepšoven. Pro dospívajícího chovance je určena částka 2,80 eura (72 Kč) na jídlo na jeden den. Odborníci upozorňují, že patnáctiletým to nemůže stačit.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

„Tady je každý hladový. V pět je poslední večeře a pak máš vydržet do snídaně v sedm ráno,“ cituje deník Pravda jednoho z chovanců v reedukačním centru v Sološnici.

„Dávají malé porce. Ještě jsem se pořádně nenajedl,“ dodává další. V současnosti tam mají 68 chovanců ve věku 13 až 18 let. Ředitel ústavu Vladimír Guba říká, že kuchařky jsou kouzelnice, když dovedou za příspěvek od státu připravit snídani, svačinu, oběd, svačinu a večeři. „Snědí to všechno, jsou hladoví,“ dodává ředitel.

Deník Pravda v této souvislosti upozornil, že částka 2,80 eura na den je nižší než hodnota stravenky na oběd pro zaměstnance.

Viktor Vicena pověřený vedením jiného reedukačního centra ve městě Hlohovec, doufá, že se příspěvek na stravu zvýší. „Vždyť kluci, když jsou hladoví, jsou přirozeně nervózní. Lépe se pracuje s dítětem, které nemá hlad.,“ říká.

„Hlad se v tomto prostředí zvládá hůř než v rodině,“ upozorňuje socioložka Zuzana Kusá.

Rodiče na příspěvky nemají

Ombudsmanka Jana Dubovcová vyzvala ministerstvo školství ke zvýšení dotace. Resort však označil příspěvek 2,80 eura na celý den za dostatečný. Až na opětovnou otázku deníku Pravda, zda to může opravdu stačit, když na stravu většinou rodiče nepřispívají, ministerstvo připustilo, že zvažuje přehodnocení příspěvku od roku 2014.

Chovanci dostávají ještě týdně kapesné ve výši pět eur (130 Kč). Za tyto peníze si kupují většinou jídlo. Na to by měli přispívat rodiče dětí, ale ředitel Guba říká, že v ústavu jsou většinou děti méně solventních rodičů. Občas jim se stravou vypomůžou sponzoři. Nějakou zeleninu si vypěstují na zahrádce v rámci praktického výcviku zemědělského učiliště.

Reklama

Výběr článků

Načítám