Hlavní obsah

Snowdena kontaktoval otec, poslal mu šifrovaný vzkaz

– Moskva

Lon Snowden, otec bývalého spolupracovníka amerických tajných služeb Edwarda Snowdena, kontaktoval svého syna po internetu. Napsal mu zašifrovaný vzkaz. Jak ve čtvrtek uvedl Američanův právní zástupce Anatolij Kučerena, doporučil svému klientovi, aby z bezpečnostních důvodů neodepisoval a vyčkal, až se s otcem bude moci setkat tváří v tvář, informovala agentura AFP.

Foto: Jason Lee, Reuters

Bývalý zaměstnanec americké rozvědky Edward Snowden vyzradil mimo jiné existenci tajného programu zaměřeného na monitorování internetového prostředí.

Článek

„Rozumím tomu, co oba cítí. A vypadá to, že jejich pocity jsou silnější než jakékoli obavy o bezpečnost. Doporučil jsem jim nicméně, aby nepoužívali ke komunikaci internet a počkali na osobní schůzku,“ uvedl Kučerena.

Lon Snowden minulý týden obdržel ruské vízum a chystá se svého syna navštívit. „Datum jeho návštěvy z bezpečnostních důvodů nezveřejníme. Takové je přání rodiny,“ řekl ruský advokát. „Myslím si, že až otec se svým právníkem přijedou, vše v rámci rodiny prodiskutují a pak předstoupí před novináře,“ dodal právník.

Edward Snowden v červnu vyzradil detailní informace o špionážním programu Prism, s jehož pomocí Američané shromažďují obrovské objemy dat z mezinárodní internetové a telefonické komunikace. Bývalý bezpečnostní technik se před americkou justicí uchýlil do Ruska, kde získal právo ročního azylu. V USA ho federální soud v Alexandrii u Washingtonu obvinil ze špionáže, za kterou mu hrozí až 30 let vězení.

Snowden strávil přes měsíc v tranzitu na moskevském letišti Šeremeťjevo, kde od června čekal na vyřízení azylové žádosti. Kde se ale momentálně nachází, není známo. Podle Kučereny je nicméně na „bezpečném“ místě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám