Hlavní obsah

Albánská vesnice produkovala 900 tun marihuany ročně

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tirana

Impozantních 900 tun marihuany produkuje ročně albánská vesnice Lazarat u hranic s Řeckem. Na sklizni konopí se podílí množství sezónních pracovníků. Ve středu albánská policie podle serveru InSerbia News zatkla padesát z nich. Zátah byl součástí širší akce, na níž se podílel také Řím.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Italové v uplynulých dvou měsících letecky zmapovali osminu albánského území a pořídili tisíce fotografií, které zachytily i předměty o velikosti pouhých pěti centimetrů. Analýza snímků umožnila odhalit 500 ilegálních plantáží s pěstovanými drogami.

Denovive Stefano Bostoni, který velel italské letecké jednotce, pak odhadl hodnotu produkce drog na 4,5 miliardy eur (116 miliard korun), což je asi polovina HDP této chudé balkánské země. Není jasné, zda se jeho odhad týkal celé Albánie nebo pouze Lazaratu.

Země je v Evropě hlavním výrobcem

Právě Lazarat na jihu země ale protidrogové experty zvlášť zaujal, protože plantáže konopí pokrývají 319 hektarů, což je 90 procent tamní obdělané půdy. Ves je již dlouho symbolem pěstování marihuany, kde pokusy o zásah policie téměř vždy narazily na ozbrojený odpor. Zátah na sklízeče konopí je prvním větším krokem ve snaze rozbít síť drogového obchodu.

Akci v Lazaretu předcházely menší zátahy na jiných místech  a generální ředitel albánské policie Hysni Burgaj se poté pochlubil: „Ničivě jsme zasáhli proti pěstování na 108 plantážích, zatkli jsme 23 lidí a nyní pokračujeme v jiných oblastech.“

Všechny tyto policejní akce ukazují nebezpečnou proměnu Albánie, která byla donedávna hlavně křižovatkou pro pašování asijských drog, zejména afghánského heroinu. Podle evropských protidrogových expertů se země v poslední době stala nejen hlavní křižovatkou pašeráků narkotik na kontinentu, ale i největším výrobcem marihuany na kontinentu. Albánci sesadili z čela žebříčku nizozemské pěstitele, zároveň však využívají odrůdy, které Nizozemci vyšlechtili.

Na potlačování drogové produkce v zemi spolupracuje Tirana s Římem podle dohody z června 2012, kterou podepsalo ústřední ředitelství italské kriminální policie a generální ředitelství albánské policie pro boj proti obchodu s drogami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám