Hlavní obsah

Horka přiměla Maďary k úvahám o siestě

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Budapešť

Úmorná letní vedra a zvyšující se počet tropických dnů odstartovaly v Maďarsku debaty o možném zavedení polední siesty. Po vzoru středomořských zemí by tak Maďaři měli nárok na pauzu v práci v nejteplejší části dne.

Foto: Lucy Nicholson , Reuters

Maďaři debatují, zda by polední volno v horku mělo smysl, lidé by pak ale museli pracovat do večera. Ilustrační foto

Článek

V uplynulých dnech dosahovaly teploty v Maďarsku 36 až 40 stupňů a ve velké části země padaly teplotní rekordy. Každé léto je v Maďarsku o něco teplejší než předchozí. Celostátní hygienická služba předpokládá, že pokud se tento trend udrží, k zavedení siesty dojde do deseti let.

Hlasy pro i proti

„Bylo by to dobré řešení. Vždyť mně to ve vedru opravdu nepálí a práci vůbec nezvládám,“ potěšila se touto myšlenkou Éva Farkasová z Budapešti. „To by byla paráda. V poledne je to v práci často k nevydržení,“ uvedl János z jihomaďarského města Pécs. Někteří zaměstnanci se však obávají prodloužení pracovního dne. „Přes poledne bych měl volno a byl bych v práci do večera. Tak to ne, děkuji,“ konstatoval Lájos Ferenc.

Zaměstnavatelský svaz i podnikatelé označili tyto debaty za žertovný nápad. „U nás je to nepředstavitelné. V mnoha případech by to ohrozilo naše podnikání. Siestu si opravdu nemůžeme dovolit,“ domnívá se József Petró, majitel malých potravin v budapešťské čtvrti Óbuda.

V hlavním městě, kde leckdy trvá cesta přes město víc než hodinu, je polední siesta podle mnohých nepředstavitelná. „To bych potřeboval siestu dlouhou tři hodiny, abych si alespoň hodinu mohl doma oddechnout. Hodinu bych jel domů a další hodinu zpět do práce,“ počítá úředník Gergely.

Úvahy o zavedení siesty se v Maďarsku objevily už před deseti lety. V roce 2007 se rozběhla občanská iniciativa pro vypsání referenda o jejím zavedení. Iniciativa však zapadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám