Hlavní obsah

Španělsko chce jednat o Gibraltaru v OSN

Madrid

Španělsko je odhodláno přenést spor s Británií ohledně Gibraltaru na půdu OSN. Napsal to v neděli madridský list El País. Staletá pře o britské zámořské území na jihu Pyrenejského ostrova vzplála s novou silou v posledních dnech. Diplomaté spekulují, že Madrid může předložit spor Radě bezpečnosti OSN nebo Mezinárodnímu soudnímu dvoru v Haagu.

Foto: Marcos Moreno, ČTK/AP

Gibraltarská skála

Článek

Napětí kolem Gibraltaru vyvolal spor o rybolovné oblasti. Britská kolonie začala nedávno budovat umělý útes, jenž má údajně pomoci populacím ryb. Španělská vláda ale tvrdí, že útes bude bránit v navigaci španělských plavidel. Španělsko chce odvetou zavést poplatek za překročení hranice s Gibraltarem ve výši 50 eur (téměř 1300 korun).

Španělský ministr zahraničí José Manuel García-Margallo chce podle El País k tlaku na Londýn využít své zářijové cesty do Argentiny, která je nyní nestálým členem Rady bezpečnosti. Madrid doufá, že Argentina, která vede s Británii vlastní spor o Falklandské ostrovy, Španělsku v jeho při o Gibraltar pomůže.

Podle španělských diplomatů se spor může dostat na půdu Rady bezpečnosti nebo také k Mezinárodnímu soudnímu dvoru OSN v Haagu. Z publikovaných informací není jasné, zda bude Španělsko žádat, aby Británie přistoupila na vstřícnější správní režim, nebo aby se přímo vzdala své svrchovanosti nad Gibraltarem.

Reklama

Výběr článků

Načítám