Hlavní obsah

Britka porodila přirozenou cestou dceru vážící přes šest kilogramů

Madrid/Londýn

Ve Španělsku se přirozenou cestou narodil vůbec nejtěžší novorozenec v historii země. Britka Maxime Marinová porodila ve středu v nemocnici ve městě Denia dceru Marii Lorenu, která vážila rekordních 6,2 kilogramů. Porod trval pět hodin a byl bez komplikací, informoval britský deník The Guardian.

Foto: Reuters

Maria Lorena po porodu vážila 6,2 kilogramu.

Článek

Nemocnice Marina Salud uvedla, že novorozená dívka je "naprosto zdravá". Šéf místního gynekologického oddělení Javier Rius řekl, že za čtyřicet let své praxe nezažil, že by se tak velké dítě narodilo přirozenou cestou. Těžší děti se většinou rodí císařským řezem.

Čtyřicetiletá Britka prý při porodu ani nepotřebovala epidurální anestezii, která zmírní porodní bolesti. Jak Marinová uvedla, čekala, že její dítě bude "velké, nikoli však tak velké". Její předchozí tři děti při porodu vážily nejméně 4,5 kilogramu. Pětihodinový porod proběhl naprosto bez problémů, potvrdil otec dítěte, Kolumbijec Jaime Marin.

Podle Guinnessovy knihy rekordů se vůbec největší dítě na světě narodilo v roce 1879 v Kanadě. Potomek Anny Batesové vážil 10,5 kilogramu, zemřel ale 11 hodin po narození. Jak žena, tak její manžel trpěli vzácným gigantismem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám