Hlavní obsah

První lokaj Zemana Rusnok je jako bílý kůň, píší na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Velkou pozornost věnovala hlasování o důvěře Rusnokově vládě slovenská média. Český prezident Miloš Zeman podle nich jasně ukázal, kdo v zemi vládne. Reagovala tak na Zemanův projev, ve kterém se hlava státu zastala kabinetu Jiřího Rusnoka bez ohledu na výsledek středečního hlasování. Slovenský tisk jen okrajově zaznamenal konec pravicové koalice a možnost předčasných voleb.

Foto: Petr Josek, Reuters

Prezident Miloš Zeman při projevu k poslancům před středečním hlasováním o důvěře vládě premiéra Jiřího Rusnoka.

Článek

„Česko se definitivně stalo republikou prezidenta Miloše Zemana. Ten dopředu rozhodl, že zemi povede jím vybraná vláda Jiřího Rusnoka. A to bez ohledu na to, že tato úřednická vláda důvěru českého parlamentu nezískala,” napsaly Hospodárske noviny.

Hlava státu dala podle komentátora Sněmovně zřetelně najevo, že ji nebere o nic vážněji než ústavu: „Zeman de facto spojil funkci prezidenta a premiéra, parlament zredukoval na debatní kroužek a Rusnok je i v nejlepším případě něco jako jeho první lokaj. Když jde o kšefty, říká se tomu spíš bílý kůň.”

Zeman v projevu ve Sněmovně oznámil, že se v případě neúspěchu Rusnokova týmu nechystá pověřit sestavením další vlády nikoho do doby, než skončí vyšetřování kauzy propojení politiků s kmotrovskými mafiemi.

Zeman v hlavní roli

„Poslanecká sněmovna i Rusnokova vláda byly na vedlejší koleji. Show jim vzal pán Pražského hradu,” napsal deník Pravda. Když po svém zvolení Zeman sliboval, že bude aktivně vstupovat do politického dění, bylo prý jasné, jak to myslí. „Cíle, s kterými do politiky hodlá vstupovat, budou nejprve jeho vlastními cíli, až poté se případně mohou překrývat s tím, co česká politická scéna potřebuje,” soudí list.

Deník Sme na titulní stránce napsal, že Rusnok může vládnout i bez důvěry. „Vládu Rusnoka jmenoval český prezident bez souhlasu parlamentních stran. A na jejich rozhodnutí nečekal ani v den, kdy měly o důvěře úřednické vládě hlasovat v Poslanecké sněmovně,” reagoval list na projev Zemana před poslanci. O kabinetu tak podle listu bylo rozhodnuto ještě dříve, než poslanci přistoupili k hlasování o důvěře vládě.

Reklama

Výběr článků

Načítám