Hlavní obsah

Polské odbory platí za účast na demonstracích

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Síla odborů je nejčastěji posuzována podle velikosti manifestací a protestů, které organizují. Shromáždit desetitisíce demonstrantů však vůbec není jednoduché. Dvě největší polské odborové organizace (Solidarita a OPZZ) proto už roky platí svým členům za účast v nich.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Za přítomnost na chystané protivládní demonstraci, která bude v září ve Varšavě, odbory svým členům zaplatí od 100 do 150 zlotých (620 – 930 Kč) na den,“ napsala v úterý Gazeta Wyborcza odvolávající se na zdroje z odborových centrál.

Jen odbory Solidarita bude každých 10 tisíc stávkujících stát denně okolo 1,5 miliónu zlotých (9,3 miliónu Kč), dodal deník.

Pomoc podmíněná stávkou

„Účast na stávkách a demonstracích je též jednou z hlavních podmínek pro udělení finanční pomoci anebo umoření už poskytnuté půjčky od odborů Solidarita v Loděnici Gdaňsk, které ročně rozdělí kolem pěti miliónů zlotých (31 miliónů korun),“ píše Gazeta Wyborcza.

Solidarita v Loděnici platí i za vstup do odborů v přepočtu kolem tisícovky korun.

Spontánnost už pominula

„Členové odborů očekávají od svých organizací účinné kroky, ale osobně se jim za ně už nechce angažovat. V Polsku, kromě 80. let, kdy vznikla Solidarita a stávky byly spontánní, tomu už dávno tak není,“ uvedl varšavský sociolog Janusz Gardawski.

V třímiliónové Varšavě žije kolem 100 tisíc odborářů, ovšem na to, aby měla nějaká demonstrace 30 či 50 tisíc lidí, je potřeba je do hlavního města přivézt. Dodal, že lidem se nechce věnovat bezplatně svůj volný čas na demonstrace, i když jsou v jejich zájmu, a proto je potřeba je „přesvědčit“ penězi, jídlem či jinými stimuly.

„Každá odborová organizace sama rozhoduje o svých prostředcích. Pokud účastníkům manifestací poskytne nějaké prostředky, je to jen a jen jejich věc,“ uvedl mluvčí Solidarity Marek Lewandowski.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám