Hlavní obsah

Polští biskupové chtějí zdražit alkohol. Volají po střízlivém Polsku

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvýšit ceny alkoholických nápojů, zakázat jejich reklamu a maximálně omezit volný přístup k nim požaduje Konference polského episkopátu. „Chceme, aby byl srpen měsícem střízlivosti a abstinence v zemi,” píše se v prohlášení biskupů, které bylo zveřejněno v sobotu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Alkoholismus je obrovský společenský problém, který často Poláci chápou i jako osobní ponížení. „Jiní o nás říkají: Opilý jako Polák,” stěžují si například biskupové v prohlášení. „Bez kněží abstinentů, kteří budou stát v čele boje proti alkoholismu, nebude Polsko střízlivé. Navíc lidé, kteří pravidelně konzumují alkohol, ztrácejí víru v Boha, což také chceme změnit,” dodávají biskupové.

"Omezování přístupu k alkoholu, což požadují biskupové, způsobí, že v Polsku vzniknou alkoholové mafie jako během prohibice v USA před první světovou válkou," uvedl v TVN24 Andrzej Szumowski, předseda sdružení Polská vodka.

"Rozšíří se ilegální prodej falešného alkoholu, který bude mít na společnost podstatně horší dopad než alkohol legální," dodal.

Episkopát jako WHO

Episkopát, který s tímto stanoviskem nesouhlasí, uvedl, že nepožaduje nic jiného než Světová organizace zdraví (WHO). Ta zemím, které mají problémy s alkoholismem jako Polsko, doporučuje, aby zvýšily jeho ceny, omezily jeho reklamu a snížily možnosti jeho nákupu.

"V Polsku je dlouhodobě známo, že nejvyšší spotřeba alkoholu je v letních měsících, hlavně během dovolených či víkendového grilování," napsal portál Natem.pl.

Poláci v roce 2012 podle Hlavního statistického úřadu (GUS) vynaložili na nákup alkoholu přes 30 miliard zlotých - v přepočtu téměř 190 miliard korun. Spotřeba alkoholu na každou osobu starší 15 let dosáhla loni v Polsku téměř 14 litrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám