Hlavní obsah

Turecká policie znovu násilně rozehnala demonstraci v Istanbulu

Istanbul

Turecká policie v sobotu pozdě v noci opět použila slzný plyn, gumové projektily a vodní děla k rozehnání poklidné demonstrace v centru Istanbulu. Proti několika stovkám lidí, kteří se sešli na rušné ulici poblíž Taksimského náměstí, zasahovali těžkooděnci s obušky a plynovými maskami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecká policie rozehnala demonstraci v Istanbulu Video: Reuters

 
Článek

Účastníci protivládní demonstrace se svolali přes sociální sítě, napsal deník Hürriyet. Policie kvůli nepovolenému protestu odpoledne uzavřela park Gezi na Taksimském náměstí, který se před dvěma měsíci stal rozbuškou vlny celonárodních protestů proti vládě Recepa Tayyipa Erdogana.

Během několikatýdenních demonstrací, které do ulic osmi desítek tureckých měst přivedly odhadem 2,5 miliónu nespokojených Turků, bylo zabito pět lidí. Na začátku nepokojů přitom stál nesouhlas s megalomanským stavebním projektem v parku Gezi.

Podle agentury DPA se policejní zásah odehrál na oblíbené obchodní ulici, kde byla kromě demonstrantů řada nezúčastněných nakupujících a turistů. Ti demonstrantům aplaudovali a pomáhali jim utéci před těžkooděnci do postranních uliček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám