Hlavní obsah

Němec fotil řeckou vojenskou základnu, je podezřelý ze špionáže

Atény

Kvůli fotografování vojenské základny na řeckém ostrově Chios zatkla tamní policie 72letého Němce. Uvedl to zpravodajský server Ekathimerini.com. Ten také napsal, že Němci měla za fotky armádních objektů platit skupina Turků. Zadržený je podezřelý ze špionáže. Kvůli podobnému činu skončili v řeckém vězení loni v září dva počítačoví vývojáři z Česka.

Foto: Profimedia.cz

Řečtí vojáci před parlamentem v Aténách. Ilustrační foto

Článek

Německý občan podle řeckých médií na ostrově Chios v Egejském moři žil asi čtyři roky. Poslední tři roky údajně pracoval pro skupinu Turků, kteří mu platili asi 500 až 1500 eur za každou sérii snímků armádních zařízení.

Policie v jeho bytě zabavila počítač, v němž údajně našla další podezřelé materiály - například e-maily s popisem námořních operací poblíž ostrova.

Chios je jeden z největších řeckých ostrovů, leží jen sedm kilometrů od tureckého pobřeží.

Loni v září byli na ostrově Limnos, který taktéž leží v bezprostřední blízkosti Turecka, zatčeni dva Češi, také kvůli podezření ze špionáže. Pořizovali totiž záběry vojenské základny. Ve vazbě pak strávili čtvrt roku, než je letos v lednu soud na kauci propustil.

Češi jsou zaměstnanci firmy Bohemia Interactive, která vyvíjí počítačové hry. Podle prvních zpráv médií řecká policie uváděla, že na ostrově Limnos pořizovali snímky pro novou hru, jež se na něm odehrává.

Společnost pak ale odmítla, že by její zaměstnanci byli v Řecku pracovně, a také oni později uvedli, že na Limnosu trávili soukromou dovolenou a fotky pořizovali jako turisté. [celá zpráva]

Za špionáž hrozí v Řecku až 20 let vězení.

Reklama

Související články

Češi jsou venku z řeckého vězení

Dvojice Čechů, kterou od září zadržovaly řecké úřady kvůli podezření ze špionáže, se ve středu dostala na svobodu poté, co zaplatila celkovou kauci 10 000 eur...

Výběr článků

Načítám