Hlavní obsah

Nejsem takový blázen, abych nebrzdil. Nechápu to, hájí se strojvedoucí španělského vlaku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strojvedoucí vlaku, který minulý týden vykolejil u španělského města Santiago de Compostela, tvrdí, že neví a nechápe, proč před nehodou nebrzdil. Vyplývá to z výňatků z jeho výpovědi před vyšetřujícím soudcem, které ve středu zveřejnil list El País. Vlak jel před nehodou rychlostí 153 kilometrů v hodině a při neštěstí zahynulo 79 lidí.

Foto: Reuters

Letecký záběr místa neštěstí

Článek

„Upřímně vám říkám, že nevím. Nejsem takový blázen, abych nebrzdil,“ řekl podle zápisu při nedělním výslechu strojvedoucí Francisco José Garzón soudci Luisi Alaezovi.

„Zapnul jste brzdy?“ zeptal se prý soudce. „Když už bylo pozdě,“ odpověděl Garzón. „Než se vlak převrátil, aktivoval jsem všechno a viděl, že se to nepodaří.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila moment, kdy vlak vykolejilVideo: Reuters

„Neměl jsem vůbec čas. (…) Stále to nechápu,“ odpověděl muž na dotaz soudce, proč nesnížil rychlost vlaku dříve.

Podle úterního sdělení nejvyššího soudu ukázala analýza černých skříněk, které zaznamenávaly činnost strojvedoucího během jízdy, že Garzón jel v okamžiku nehody rychlostí 153 kilometrů za hodinu. V tu chvíli přitom telefonoval s člověkem ze společnosti provozující španělské železnice Renfe. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Nové záběry z místa neštěstí krátce po vykolejení vlakuVideo: Reuters/elpais.com

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám