Hlavní obsah

Španělský strojvůdce ve chvíli havárie telefonoval, odhalily černé skříňky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid
Aktualizováno

Vyšetřovatelé nehody rychlovlaku u španělského města Santiago de Compostela už mají data z černých skříněk. Vyplývá z nich, že souprava jela ve chvíli nehody rychlostí 153 kilometrů v hodině a strojvůdce v době nárazu telefonoval. Při nehodě zemřelo 79 lidí.

Foto: Reuters

Čtyři vagóny se zcela převrátily

Článek

Vlak vykolejil v zatáčce, několik vagónů se převrátilo, jeden byl dokonce vymrštěn do vzduchu. Cestující, kteří přežili, uvedli, že před nárazem byla na displeji, který zobrazoval informace o rychlosti vlaku, údaj 192 kilometrů v hodině. Vlak tak zřejmě těsně před vykolejením zpomalil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila moment, kdy vlak vykolejilVideo: Reuters

Vlak jel dvakrát tak rychle, než je v daném úseku povoleno. Právě kvůli ostré zatáčce (v železniční terminologii oblouku) se tam smí jet maximálně 80 kilometrů v hodině.

Deník El País s odkazem na zdroje z vyšetřování nehody uvedl, že strojvedoucí se řízení vlaku nevěnoval, a to dokonce sedm kilometrů před nehodou. Podle záznamů z černých skříněk ve chvíli nehody telefonoval s dispečerem ze společnosti Renfe, která železnici provozuje. Ten mu vysvětloval, kde má zastavit v cílové stanici ve městě Ferrol. Strojvedoucí Francisco José Garzón sledoval dokumenty a nevěnoval se řízení.

Je obviněn ze zabití z nedbalosti. U soudu řekl, že si spletl úsek trati. Myslel si, že jede místem, kde je povolena vyšší rychlost. Řekl také, že když si uvědomil chybu a začal brzdit, nešlo to.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám