Hlavní obsah

Spletl jsem si úsek trati, vypověděl u soudu strojvedoucí španělského vlaku

Madrid
Aktualizováno

Strojvedoucí španělského rychlovlaku, který ve středu vykolejil a v jehož troskách zahynulo 79 lidí, byl obviněn ze zabití z nedbalosti a propuštěn z vazby. Francisco José Garzón při neveřejném výslechu u soudu tvrdil, že vjel do zatáčky příliš rychle, neboť si myslel, že projíždí jiným místem trati, informovala v pondělí agentura EFE. Stovky lidí se pak večer v Santiagu de Compostela zúčastnily pietního obřadu za oběti neštěstí.

Foto: La Voz de Galicia/Xoan Soler, ČTK/AP

Zraněnému strojvedoucímu Franciskovi Josému Garzónovi pomáhají z místa nehody. Foto z 24. července 2013

Článek

Vyšetřující soudce Luis Aláez formálně obvinil Garzóna ze zabití 79 osob a mnoha ublížení na zdraví z nedbalosti, vyplývá z prohlášení soudu.

Garzón vypovídal za zavřenými dveřmi zhruba dvě hodiny a přiznal, že vjel do zatáčky příliš rychle. Podle agentury EFE Garzón uvedl, že si spletl místo vzdálené zhruba tři kilometry od nádraží v galicijském městě Santiago de Compostela s jiným úsekem na trati. Do zatáčky, kterou by měly vlaky projíždět rychlostí 80 kilometrů v hodině, vjel více než dvojnásobnou rychlostí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila moment, kdy vlak vykolejilVideo: Reuters

Podle deníku El País strojvedoucí u soudu přiznal, že na krátkou chvíli ztratil pozornost.

Garzón se musí po propuštění z vazby pravidelně hlásit u soudu, musí odevzdat pas a nesmí řídit vlaky. Žádná ze stran zahrnutých do případu, tedy železniční společnosti Renfe a Adif a dvě pojišťovny, nepožádala o uvěznění Garzóna až do soudu, a soud podle prohlášení nevidí riziko, že by Garzón mohl uprchnout.

Garzón byl po nehodě hospitalizován s poraněním na hlavě. V sobotu byl propuštěn z nemocnice, ale až do nedělního slyšení u soudu byl v policejní vazbě.

Vyšetřovatelé v úterý zahájí analýzu informací z "černé skříňky", která zaznamenává údaje o cestě vlaku včetně okamžiku nehody. Zařízení by mohlo vyjasnit, zda vlak havaroval kvůli lidskému selhání či technické závadě. Podle jednoho ze svědků citovaného španělskými médii Garzón hned po nehodě tvrdil, že chtěl brzdit, ale nešlo to. [celá zpráva]

V nemocnici stále zůstává 70 lidí, z toho 22 z nich je ve vážném stavu.

Pieta za oběti

V městské katedrále v severošpanělském Santiagu de Compostela se v pondělí večer za účasti prince Felipeho a premiéra Mariana Rajoye uskutečnil pietní akt za 79 obětí neštěstí.

Foto: Reuters

Španělský princ Felipe (vlevo) a premiér Mariano Rajoy (úplně vpravo) v katedrále v Santiagu de Compostela.

Emotivního ceremoniálu se v katedrále zúčastnilo mnoho desítek příbuzných obětí tragédie. Zádušní mši sloužil santiagský arcibiskup Julián Barrio.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Santiagu de Compostela se konala mše za oběti vlakové havárie, zúčastnili se jí i členové královské rodinyVideo: Reuters

"V srdci vás nosí celá Galicie a celé Španělsko," řekl na adresu obětí během své úvodní promluvy. "Všichni se modlíme také za ty, kteří bojují v nemocnici o život," připomněl duchovní zraněné, kteří zůstávají v nemocnicích.

Foto: Miguel Vidal, Reuters

Stovky lidí sledovaly pietní ceremoniál na náměstí před katedrálou

Obřadu se zúčastnila také řada členů španělské a galicijské vlády. Po mši princ Felipe a premiér Rajoy s manželkami dlouhé minuty kondolovali všem pozůstalým. Když začali účastníci mše vycházet z katedrály, čekal je mohutný potlesk stovek lidí shromážděných k tryzně na náměstí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám