Hlavní obsah

Kdo jsem já, abych je soudil? Papež se nezvykle vstřícně vyjádřil k homosexuálům

– Řím • Aktualizováno

Papež František se v pondělí na palubě letadla při cestě z Jižní Ameriky zpět do Říma vstřícně vyjádřil k homosexuálům. Podle něj by církev neměla věřící soudit na základě sexuální orientace.

Foto: Riccardo De Luca, ČTK/AP

Papež František se v pondělí vrátil do Říma

Článek

„Pokud je někdo gay a hledá Boha a dobrou vůli, kdo jsem já, abych ho soudil,“ řekl František.

Pět měsíců po zvolení do úřadu také pohlásil, že gayové by měli být společností plně respektováni.

Jeho předchůdce Benedikt XVI. byl v této věci mnohem nesmlouvavější a zastával názor, že muži s homosexuální orientací by na kněžství aspirovat neměli.

Papež František také mluvil o svých červnových výrocích o "homosexuální lobby" v římské kurii, které způsobily ve Vatikánu značný rozruch. František tehdy v soukromém rozhovoru s latinoamerickými preláty připustil, že ve vatikánském úředním aparátu cosi jako "homosexuální klika" existuje. Nyní ale řekl, že starosti mu dělá spíše samotná existence jakýchkoli vlivových skupin než to, na čem jsou založené.

"Sklon k homosexualitě je daný. Problém je ona lobby. Lobby je nepřijatelná, ať už je homosexuální, politická nebo zednářská," citovala papežovo pondělní vyjádření agentura ANSA.

Papež byl k novinářům během tiskové konference na palubě letadla mimořádně sdílný, konstatoval reportér agentury AP. Odpověděl na všechny otázky a nevyhnul se ani nepříjemným dotazům týkajícím se skandálu Vatileaks, reformy vatikánské administrativy, svého předchůdce Benedikta XVI. či role žen v katolické církvi.

Raději do pekla

Podobně se k tolernaci homosexuálů nedávno vyjádřil i jihoafrický arcibiskup a držitel Nobelovy ceny míru z roku 1984 Desmond Tutu. Podle svých slov by raději skončil v pekle než v homofobním nebi.

„Nezadal bych si s Bohem, kdyby byl homofob,“ řekl. „Do homofobního nebe bych nešel. Omluvil bych se a raději bych šel na to druhé místo,“ doplnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám