Hlavní obsah

Autobus těsně před tragédií prudce zrychlil, tvrdí svědci

Tragické nehodě autobusu, při níž v neděli v půl deváté večer v jižní Itálii zahynulo nejméně 39 lidí, předcházelo podivné chování vozu. Italská televize Sky TG24 s odkazem na některé svědky uvedla, že autobus jel před nehodou normální rychlostí, ale pak najednou prudce zrychlil a narazil do pomalu jedoucích vozů před ním, načež se zřítil ze srázu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři odklízejí trosky autobusu pomocí jeřábuVideo: Reuters

 
Článek

Reportér italského deníku Il Mattino Giuseppe Crimaldi řekl televizi, že někteří svědci před nehodou také slyšeli ránu, jako by autobusu praskla pneumatika. Vůz podle nich začal zrychlovat, až smetl několik aut před sebou, která stála kvůli zpomalené dopravě v koloně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z místa neštěstíVideo: Reuters

Podle jednoho z cestujících, který nehodu přežil a na jehož výpověď se odvolávají italská média, se prý řidič snažil vozidlo ubrzdit, ale narazil do řady čekajících aut a sjel ze silnice. Dopravní policie ovšem tvrdí, že na vozovce žádné stopy po brzdění nebyly.

Podle místních úřadů upozorňovaly na pomalý provoz na komunikaci fungující ukazatele.

Foto: ČTK/AP

Záchranáři na místě nehody autobusu

Při vyšetřování příčiny tragické nehody tak zůstává ve hře i varianta nefunkčních brzd či mikrospánku řidiče. Patologové mají určit, zda řidič neutrpěl infarkt a zda v jeho krvi nebyly drogy či alkohol.

Foto: ČTK/AP

Autobus před pádem ze srázu naboural několik aut.

Během pondělí bylo také upřesněno, odkud a kam autobus mířil. Italský státní rozhlas uvedl, že podle úřadů převážel pasažéry z termálních lázní u města Benevento nedaleko Avellina. Na závěr výletu navštívili také nedaleké rodiště mnicha Pia, a proto se zprvu uvádělo, že šlo o poutníky. Všichni pocházejí z obcí v okolí Neapole a navzájem se znali.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Na místě nehody na 34. kilometru dálnice A16 u Monteforte Irpino nedaleko Avellina stále pracují záchranáři. Pomocí elektrických pil rozřezali rozbitou karosérii autobusu, aby se mohli lépe dostat k raněným.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Itálii spadl autobus z dálnice, nejméně 39 mrtvýchVideo: Reuters

Podle informací avellinské policie citovaných státním rozhlasem je mezi oběťmi i řidič autobusu. Do celkové bilance obětí patří také žena a dítě z jednoho z nabouraných automobilů. Autobus při nehodě prorazil betonové bariéry a zřítil se z 30metrového srázu do lesního porostu. [celá zpráva]

Média připomínají, že místo neštěstí v kopcovitém regionu Irpinie je zvláště nebezpečné a již dříve se v něm událo několik vážných nehod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám