Hlavní obsah

Na Slovensku stahují z prodeje knihu velebící Adolfa Hitlera

Právo, ČTK, Ivan Vilček
Bratislava

Knihkupectví na Slovensku stahují z prodeje knihu 100 dokumentů o vzniku války českého vydavatelství guidemedia etc, která údajně velebí Adolfa Hitlera. Na prodej kontroverzní publikace upozornili čtenáři na sociálních sítích.

Článek

„Vydavatelství na svých internetových stránkách otevřeně sympatizuje s nacistickým režimem a propaguje extremismus. Projevuje se to i v anotaci ke knize 100 dokumentů o vzniku války, která celou diskusi spustila,“ upozornil Michal Meško z internetového knihkupectví Martinus.

Adolf Hitler je jedna z nejlepších obchodních značek na světě. Nevidím jediný důvod to nevyužít.
spolumajitel nakladatelství guidemedia etc

Toto internetové knihkupectví i největší slovenská síť prodejen knih Panta Rhei knihu stáhly z prodeje. „Ke stažení knih z prodeje přistupujeme skutečně jen ve výjimečných případech. Důvodem je propagace extremismu, což je pro nás nepřístupné,“ cituje deník Sme marketingovou manažerku Panta Rhei Evu Rezníkovou.

Spolumajitel nakladatelství guidemedia etc Pavel Kamas nařčení z propagace nacismu odmítá. „Adolf Hitler je jedna z nejlepších obchodních značek na světě. Nevidím jediný důvod to nevyužít, zvláště ve světě volného obchodu, kde vítězí ten, kdo má ostřejší lokty,“ uvedl Kamas.

Policie stíhá dva lidi

Kamasovo nakladatelství už v minulosti vydalo výběr projevů Adolfa Hitlera z let 1939 až 1942. Česká policie v souvislosti s vydáním knihy Adolf Hitler: Projevy stíhá dva lidi z přečinu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy.

Podle vyjádření Kamase je podezřelý on sám a jeho spolupracovník Lukáš Beer, který psal ke knize předmluvu a komentáře.

Případ se bude podle policejní mluvčí Petry Vedrové projednávat ve zkráceném přípravném řízení. Podezření z přečinu si podezřelí vyzvedli ve čtvrtek a v pátek, do dvou týdnů by se mohli dostat před soud. Ve zkráceném přípravném řízení se mohou řešit trestné činy, jejichž sazba nepřevyšuje pět let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám