Hlavní obsah

Strojvedoucí havarovaného vlaku se na Facebooku chlubil, jak jezdí rychle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid
Aktualizováno

Strojvedoucí havarovaného rychlovlaku ve Španělsku Francisco José Garzon Amo zřejmě nejel s vlakem příliš vysokou rychlostí ve středu poprvé. Na svém facebookovém profilu se už dříve chlubil, že překročil povolené limity, takže mohl dostat pokutu. Uvedla to v pátek španělská média. Strojvedoucí byl mezitím zadržen kvůli podezření z nedbalosti.

Foto: Reuters

Letecký záběr místa neštěstí.

Článek

„Jsem na limitu, rychleji už jet nemůžu, jinak mi dají pokutu,“ napsal v březnu 52letý Amo na Facebooku a přiložil fotografii tachometru ukazujícího rychlost 200 kilometrů v hodině.

„To by byla bomba projet kolem policie a spustit radar. Ha, ha, to by byla pro Renfe pokuta,“ doplnil v narážce, že to by se jeho zaměstnavatelům nelíbilo.

Poznámka mezitím podle španělských médií z Facebooku zmizela.

BEZ KOMENTÁŘE: Nové záběry z místa neštěstí krátce po vykolejení vlakuVideo: Reuters/elpais.com

Amo, který u drah Renfe podle zpráv pracuje 30 let a na strojvedoucího se kvalifikoval v roce 2003, v pátek stanul před vyšetřujícím soudcem. Následně byl zatčen kvůli nedbalosti.

Vyšetřovatelé mezitím nalezli černé skříňky, které by měly ukázat, co se dělo těsně před vykolejením soupravy.

„Vykolejím!”

Má se za to, že Amo řízení rychlovlaku převzal od druhého strojvedoucího zhruba 100 kilometrů od Santiago de Compostela, kde vlak vykolejil. Podle některých zdrojů si jeden z mužů v kabině těsně před nehodou uvědomil, že jedou s vlakem moc rychle, a volal dispečerovi se slovy: „Jedu 190 km/h, vykolejím.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila moment, kdy vlak vykolejilVideo: Reuters

Po nehodě pak měl strojvedoucí Amo prohlásit, že doufá, že nikdo z cestujících nezemřel, jinak je má na svědomí. [celá zpráva]

Středeční nehoda si vyžádala 80 mrtvých. Je to největší vlakové neštěstí ve Španělsku od konce druhé světové války.

V Santiagu de Compostela odklízejí trosky po tragickém železničním neštěstíVideo: Novinky/Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám