Hlavní obsah

Vyzývavé oblečení slovenských žákyň by mohlo připravit rodiče o přídavky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Pokud budou dívky na Slovensku chodit do základní školy s příliš výrazným make-upem a v sexy oblečení, mohou to jejich rodiče pocítit na svých peněženkách. Slovenské ministerstvo práce, sociálních věcí a rodiny připravuje novelu zákona o přídavku na dítě, která by od ledna příštího roku umožnila postihovat rodiče dětí, které se takto proviní proti školnímu řádu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Návrh okamžitě vyvolal bouři nevole. Podle opozičního poslance Miroslava Beblavého jde v tomto případě o určitou formu pokuty. „Na takovou pokutu by muselo dítě vykonat něco skutečně závažného. Školní řád není na toto vhodný mechanismus, obsahuje příliš mnoho drobností,“ cituje Beblavého deník Sme.

Návrh ministerstva se snaží vyvinout tlak na rodiče, jejichž děti nechodí do školy nebo ignorují základní pravidla slušného chování. „Dovedu si představit, že za systematické záškoláctví by rodiče mohli ztratit nárok na přídavky,“ dodal Beblavý. Z dobré myšlenky však podle opozičního poslance vznikl katastrofální zákon.

Školní řád totiž většinou vyžaduje, aby žáci chodili do školy slušně oblečení, aby se dívky příliš neodhalovaly, neměly výrazný make-up nebo příliš dlouhé nehty.

Socioložka doporučuje uniformy

Socioložka Sylvia Porubänová nepovažuje odebírání přídavků na děti za adekvátní trest za podobné prohřešky. Připouští však, že děti jsou ve škole pod velkým tlakem kvůli tomu, jak vypadají. „Už od malička mají svou vlastní módu a řeší značkové oblečení,“ uvedla. Socioložka je pro zavedení školních uniforem. „Děti by se neprezentovaly značkovými oděvy a probudilo by to určitou sounáležitost se školou,“ dodala Porubänová.

Jozef Burian z ministerstva práce, sociálních věcí a rodiny tvrdí, že rodiče mají vychovávat své potomky tak, aby dodržovali základní pravidla. „Porušení těchto pravidel ohlásí ředitel školy úřadu práce a ten rozhodne o případném zastavení vyplácení dávek,“ říká. Pokud dítě své chování změní, úřad práce může po třech měsících vyplácení dávek obnovit.

Tibor Oros, ředitel základní školy v obci Kecerovce, kde žije jedna z největších romských komunit na Slovensku, s návrhem nesouhlasí. „To bychom dávky museli vzít všem. Nemůžeme být puritáni, časy jsou jiné,“ říká. Dodává, že kdyby měl hlásit všechny podobné případy na úřad práce, asi by se tam všichni zbláznili.

Reklama

Výběr článků

Načítám