Hlavní obsah

Ve Španělsku vykolejil vysokorychlostní vlak, 80 mrtvých

Madrid
Aktualizováno

U města Santiago de Compostela na severu Španělska vykolejil ve středu večer vlak. Zemřelo nejméně 80 lidí a 178 osob při nehodě utrpělo zranění. Je to nejhorší incident na drahách od pumových útoků ve vlacích v Madridu v roce 2004. Vlak vykolejil v zatáčce ve velké rychlosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ve Španělsku vykolejil vysokorychlostní vlak, 77 mrtvýchVideo: Reuters

 
Článek

"Nebudeme moci vrátit život mnoha lidem,“ řekl představitel správy regionu Galicie Alberto Nuňez Feijoo.

Vlak měl 13 vagónů, všechny v 20.41 hodin vyjely mimo trať a čtyři se převrátily. Podle deníku El País některé začaly hořet.

Počet obětí zřejmě poroste, jelikož k některým místům je obtížné se dostat, řekla agentuře Bloomberg představitelka nejvyššího soudu v Galicii.

Na místě jsou záchranáři a také velký jeřáb, který se snaží zvedat trosky. Zraněno bylo nejméně 140 lidí.

Jeden z vagónů prý vylétl několik metrů do výšky a spadl asi patnáct metrů od ostatních.

Podle deníku El País vlak zřejmě v ostré zatáčce překročil povolenou rychlost 80 kilometrů za hodinu. Některé zdroje uvádějí, že jel rychlostí až 200 kilometrů za hodinu.

Foto: Reuters

Ve vlaku typu Alvia cestovalo podle starosty města 247 lidí. Jel po vysokorychlostním koridoru z Madridu do přístavního města Ferrol v severozápadním výběžku země.

Alvia je jeden z nejrychlejších vlaků ve Španělsku.

Foto: Reuters

Souprava vykolejila při příjezdu do Santiaga de Compostela, populárního poutního místa. Ve čtvrtek se v něm měla konat náboženská slavnost.

Jedná se o největší tragédii na železnicích ve Španělsku od roku 2004, kdy skupina teroristů odpálila v ranní špičce v Madridu bomby v příměstských vlacích. Tehdy zemřelo 191 lidí.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám