Hlavní obsah

Z vraku britské lodě vyzdvihli stříbro za více než miliardu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Desítky tun stříbra v odhadované hodnotě 50 miliónů eur (1,3 miliardy korun) se podařilo postupně vyzdvihnout z britské nákladní lodě, kterou v severním Atlantiku za druhé světové války potopila německá ponorka a jejíž vrak leží v hloubce 4700 metrů. Uvedl to ve středu server francouzského listu La Tribune.

BEZ KOMENTÁŘE: Vrak lodi Gairsoppa

 
Článek

Přes 1500 cihel stříbra v odhadované ceně 28 miliónů eur minulý týden vytáhla z hloubi oceánu americká společnost Odyssey Marine Exploration. Američané potopenou loď Gairsoppa našli v létě 2011 a před rokem z ní již vyzdvihli přes 1200 cihel stříbra v hodnotě 22 miliónů eur. Na základě dohody s Londýnem si společnost ponechá 80 procent peněz.

Společnost Odyssey se již podle La Tribune chystá vylovit další poklad. Nedaleko vraku Gairsoppy z roku 1941 objevila i vrak britské lodi Mantola, kterou v roce 1917, za 1. světové války, torpedovala německá ponorka. Vrak s údajně téměř 20 tuny stříbra se nachází na mořském dně v hloubce 2500 metrů nedaleko jihozápadního pobřeží Irska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám