Hlavní obsah

Klaus dostane na Slovensku cenu za rozdělení Československa

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská kulturní instituce Matice slovenská udělí bývalému českému prezidentovi Václavu Klausovi cenu za podíl na poklidném rozdělení Československa. „Do kategorie zahraniční politik jsme vytipovali pana Václava Klause. Jsem rád, že přijal pozvání a 3. srpna bude v Martině,“ cituje deník Pravda předsedu Matice slovenské Mariána Tkáče.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus při setkání se slovenským protějškem Ivanem Gašparovičem na Pražském hradě v roce 2012.

Článek

Předseda Matice slovenské neříká, že se Klaus zasloužil o vznik Slovenské republiky, ale ulehčil její vznik. „Patří mu dík za to, že učinil vše pro to, aby rozdělení nebylo násilné a krvavé, ale slušné a inteligentní,“ dodal.

Tkáč uvedl, že začátkem 90. let byl v určitém smyslu Klausův kolega. Nynější předseda Matice slovenské byl totiž tehdy náměstkem slovenského ministra financí a Klaus federálním ministrem financí. „Měli jsme dosti rozdílné názory na věci, ale to je přirozené. Musíme však přiznat, že ze zahraničních politiků nejvýznamněji ovlivnil naši přítomnost. Nenašli jsme vhodnějšího kandidáta,“ řekl Tkáč.

Pravda v této souvislosti konstatuje, že cenu Matice slovenské nedostane Vladimír Mečiar, který společně s Klausem stál u rozdělení Československa a u zrodu samostatných států České republiky a Slovenské republiky.

Podle politologa Michala Horského je na místě udělení ceny bývalému prezidentu Klausovi, který se zasloužil o klidné založení České a Slovenské republiky. „Pokud je však jako zahraniční politik oceněný Klaus, tak bychom se mohli ptát – a co Vladimír Mečiar nebo Michal Kováč,“ uvedl Horský. Podle Tkáče v Matici slovenské nechtěli učinit žádné kontroverzní rozhodnutí a ze slovenských politiků nebude oceněn nikdo. „Kandidátů bylo víc, Michal Kováč, Rudolf Schuster, jako zakládající člen Matice,“ uvedl.

Cenu Matice slovenské převezme dvacet osobností, které významně ovlivnily Slovensko v letech 1993 až 2013. Bude mezi nimi například také režisér Juraj Jakubisko a 99letý spisovatel a historik Imrich Kružliak. Další jména Matice slovenská zatím nezveřejnila. Mezi oceněnými mají být herci, sportovci, hudebníci a podnikatelé. Ceny se budou udělovat u příležitosti 150. výročí vzniku Matice slovenské.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám