Hlavní obsah

Je to kluk, je to kluk, šířilo se davem v Británii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Velká Británie oslavuje nového dědice trůnu. Prvního prince z Cambridge po 190 letech, syna vévodkyně Catherine a prince Williama, vítaly krátce po jeho narození stovky lidí přímo před nemocnicí v londýnském Paddingtonu. Tisíce lidí pak zaplavily okolí královského Buckinghamského paláce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oslavy po oznámení narození královského potomkaVideo: Reuters

 
Článek

„Je to kluk. Je to kluk,“ šířilo se podle serveru Guardian davem za soumraku. Totéž pak ohlašovaly světelné nápisy na některých budovách. Turistické kolo London Eye v centru zase svítilo národními barvami.

U nemocnice Panny Marie, kde hned přítomní začali zpívat „Happy birthday“, někteří na oznámení o porodu čekali celé dny. „Jsem tak šťastná. Hlavně ať je dítě zdravé a vévodkyně Catherine ať je v pořádku, to je hlavní,“ prohlásila příznivkyně královské rodiny Maria Scottová, která před porodnici dorazila až z Newcastlu. Její známí s vlajkami, plyšáky, ale i v uniformě královského letectva přitakávali.

„Diana by byla tak šťastná. Je teď babičkou,“ doplnil jeden z nich v narážce na zesnulou princeznu, matku prince Williama.

Foto: Reuters

Lidé oslavují před Buckinghamským palácem

Tisíce lidí se pak sjížděly k Buckinghamskému paláci, kde bylo narození potomka vévodkyně z Cambridge a prince Williama vyhlášeno.

Je to historický moment

Lidé se sjížděli až z okraje Londýna. „Neřekl bych, že jsem zarytým royalistou, ale tohle je historický moment,“ uvedl Branav Kanaga ze severozápadní čtvrti Stanmore.

„Slyšel jsem z hotelového pokoje vrtulníky, tak jsem přišel,“ řekl Guardianu americký historik George Boudreau. „V takovém davu v Americe už by teď byl někdo mrtvý, ale tady se zdá, že jsou lidé slušní,“ dodal.

Foto: Neil Hall, Reuters

Lidé před Buckinghamským palácem v Londýně

Před listinou ohlašující narození dalšího dědice trůnu se tlačily davy do noci. Policie nechala každého před vyhláškou postát 20 sekund, než pustila dalšího.

Ke královskému páru hned letěly také oficiální gratulace.

„Je to důležitý moment v životě našeho národa, ale hlavně pro milující pár, který má chlapečka,“ prohlásil premiér David Cameron. „Narození prvního dítěte je výjimečná chvíle,“ připomněl vicepremiér Nick Clegg. Arcibiskup z Canterbury Justin Welby doplnil, že „sdílí radost s milióny lidí v Británii a ve světě“.

Foto: Neil Hall, Reuters

Oznámení o narození královského potomka

Australský premiér Kevin Rudd také připomněl skutečnost, že princ Charles se poprvé stal dědečkem. „Mohu k tomu říct, že je to zřejmě jedna z nejkrásnějších zkušeností v životě,“ uvedl. Kanadský premiér v gratulaci poznamenal, že „nový začátek“ je také připomínkou „nevšedních a trvalých vztahů“ Kanady a britské koruny.

Mezi prvními gratuloval i americký prezident Barack Obama, a to také za svoji ženu Michelle. Britskému páru popřáli „veškeré štěstí a požehnání, které s sebou rodičovství nese“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám