Hlavní obsah

Po žhářském útoku na řeckou banku odsoudili bankéře

Atény

Řecký soud v pondělí uložil podmínečné tresty odnětí svobody třem bankéřům za to, že nedokázali ochránit životy svých zaměstnanců, kteří zahynuli v bankovní pobočce podpálené demonstranty. Za založení požáru ještě nikdo odsouzen nebyl.

Foto: Costas Baltas, Reuters

Při protestech v květnu 2010 zemřeli v bance Marfin tři lidé. Ilustrační foto

Článek

Tragédie se odehrála v květnu 2010, během potyček mladých demonstrantů s policií při generální stávce proti první vlně úsporných opatření, naordinovaných Řecku Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem oplátkou za půjčky. Demonstranti tehdy vhodili zápalnou láhev i do pobočky kyperské banky Marfin na hlavní aténské třídě. Dvacítka zaměstnanců stihla před plameny utéci, ale tři lidé zůstali uvězněni na terase v druhém patře, kde se udusili.

Vedení banky podle soudu zanedbalo bezpečnostní opatření, například v pobočce chyběly nouzové východy, a odmítlo pustit zaměstnance dříve domů, jak učinily jiné banky v okolí. Pobočka se přitom stala terčem útoků i za předchozích demonstrací.

Generální ředitel banky Konstantinos Vasilakopulos byl za zabití z nedbalosti odsouzen k deseti letům vězení podmíněně, stejně tak velitel bankovní ostrahy, zatímco šéfka pobočky dostala pět let podmínečně, uvedla agentura AFP a dodala, že všichni tři se hned odvolali. Čtvrtý obžalovaný byl zproštěn viny.

Smrt tří zaměstnanců Marfinu otřásla Řeckem. Prezident Karolos Papulias tehdy prohlásil, že země sestoupila "na pokraj pekla".

Banka Marfin se posléze přejmenovala a málem nepřečkala březnovou finanční krizi na Kypru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám