Hlavní obsah

Vévodkyni Kate přijali do nemocnice, rodit má přirozenou cestou

Londýn
Aktualizováno

Vévodkyně Kate byla v pondělí ráno přijata do londýnské nemocnice Panny Marie, kde má porodit potomka britského prince Williama a následníka trůnu. Potvrdil to královský palác. Lékaři odmítají sdělovat jakékoliv další detaily, a tak ani není jasné, kdy Kate porodí potomka, který bude třetí v linii na trůn.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nemocnice, kam přijali vévodkyni Kate, je v obležení novinářůVideo: Reuters

 
Článek

„Vévodkyně odjela autem z Kensingtonského paláce do Lindoova křídla nemocnice Panny Marie společně s vévodou z Cambridge (Williamem). Vše postupuje podle plánu,“ oznámil palác ve svém prohlášení.

Další prohlášení se očekává až ve chvíli, kdy se dítě narodí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Okolí londýnské nemocnice i Kensingtonského paláce zaplavili lidé, čekají na narození královského potomka Video: Reuters

Ve stejné porodnici se narodil v roce 1982 i princ William. Porod má vést Marcus Setchell, bývalý gynekolog královny Alžběty II.

Kate má rodit přirozenou cestou

Potomek prince Williama, ať už to bude chlapec, či holčička, se stane třetím v linii nástupnictví na britský trůn hned po svém otci a dědečkovi princi Charlesovi. Pohlaví dítěte nebylo předem známo, stejně tak ani jeho předpokládané jméno.

Foto: ČTK/AP

Lidé před nemocnicí St Mary's v Londýně netrpělivě očekávají nové zprávy porodu potomka britského prince Williama a vévodkyně Kate.

Podle informací britských médií Kate rodí přirozeným způsobem, těžko se dá tedy odhadovat, jak dlouho by porod mohl trvat. Jak připomínají, porod prince Williama trval například 16 hodin.

Williamův otec, princ Charles, je v pondělí na návštěvě města York. Když se ho novináři zeptali, zda o porodu něco ví, odvětil stručně: „V tuto chvíli nevím absolutně nic.“ Když na něj poté místní obyvatelé pokřikovali: „Gratulujeme!“, reagoval slovy: „Vy víte něco, co já nevím?“

Narození dítěte bude oznámeno tradičním způsobem ve spojení s novými médii. Lékaři po porodu napíšou krátké oznámení, jež bude obsahovat informaci o pohlaví dítěte, jeho váhu, čas narození a stručnou zprávu o zdravotním stavu novorozence a matky. Papír podepsaný členy lékařského týmu pak bude předán zaměstnanci, který jej za policejní asistence odveze do Buckinghamského paláce. Tam jej umístí na stojan před bránou, aby si zprávu mohli přečíst kolemjdoucí.

Teprve poté by měly být tyto informace zveřejněny i na komunitní síti Twitter a budou zaslány médiím. Některá britská média se ale snaží vyjít vstříc i čtenářům, které tato událost nezajímá. Deník The Guardian například nabízí po příslušném překliknutí svou internetovou verzi určenou příznivcům republiky, kde na zprávy o královské rodině nenarazíte.

Nemocnice v obležení

Vstup do londýnské nemocnice Panny Marie, kde by se o Kate měli porodníci postarat, zůstává v obležení fanoušků britské královské rodiny a novinářů.

Princ William, který je armádním pilotem vrtulníku, je nyní na dovolené. S Kate strávil několik uplynulých dnů v domě manželčiných rodičů v Bucklebury, které leží asi 50 kilometrů od Londýna. V pátek pár usedlost opustil a odjel na neznámé místo – podle všeho zřejmě zamířil do londýnského Kensingtonského paláce, aby byl v blízkosti nemocnice. Královský dvůr to s odkazem na soukromou záležitost rodiny odmítl komentovat.

Anketa

Pohlaví britského královského potomka není předem známo. Co tipujete vy?
Holka
61,7 %
Kluk
38,3 %
Celkem hlasovalo 20575 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám