Hlavní obsah

Slováci chtějí bourat domy stojící bez povolení, romský vajda varuje před násilím

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Pokud se na základě nového stavebního zákona začnou na Slovensku bourat nelegálně postavené domy, může vypuknout občanská válka. Pro server sme.sk to uvedl romský vajda z obce Krásnohorské Podhradie Ľudovít Gunár. Podle nového zákona by totiž úřady už neměly mít možnost dodatečně schválit stavbu, která byla zahájena bez příslušných povolení.

Foto: Milan Malíček, Právo

V osadě nedaleko slovenské vesnice Spišské Bystré žije kolem dvou stovek lidí, přesný počet však nezná nikdo.

Článek

Vajda upozorňuje právě na to, že nový návrh stavebního zákona nepočítá s dodatečnou legalizací černých staveb. Zákon by se tak podle Gunára nedal uplatnit bez použití násilí.

„Je zde 70 až 100 domů, které by měly být zbourány. To je velká masa lidí,“ upozornil vajda.

Vedení obce Krásnohorské Podhradie koncem června vydalo průlomové rozhodnutí, že jedna černá stavba v romské osadě musí být zbourána. Nelegálně postavený dům stojí na pozemku, jehož spoluvlastníkem je šéf slovenských extremistů Marián Kotleba.

Starosta: Nedovedu si to představit

Rovněž starosta obce Kecerovce Miroslav Galas-Zaufal si nedokáže představit, že by někdo přišel do obce a začal by bourat nelegálně postavené domy.

„Nedovedu si to v praxi představit, že by sem někdo přišel zbourat 200 domů. Je potřeba se zamyslet na důsledky,“ uvedl starosta obce, v níž žije jedna z nejpočetnějších romských komunit na Slovensku.

Zmocněnec vlády pro romské komunity Peter Pollák navrhuje odškodnění majitelů pozemků, na nichž černé stavby stojí. Následně by se pozemky prodávaly na splátky obyvatelům nelegálně postavených domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám