Hlavní obsah

Británie hlásí stovky mrtvých kvůli vlně veder

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Británii sužují několik dní největší vedra za posledních sedm let a úřady uvedly do pohotovosti zdravotní zařízení, uvedla ve čtvrtek stanice BBC. Středa byla se 32,2 stupně Celsia v Londýně nejteplejším dnem od začátku roku. Horko podle deníku The Times již přispělo k úmrtí stovek lidí.

Foto: ČTK/AP

Vedrem zmožení Britové zaplnili pláže. Na snímku pobřeží v Brightonu na jihu země.

Článek

Podle londýnského epidemiologa Bena Armstronga, kterého cituje agentura DPA, přispěly rozmary počasí za posledních několik dní k předčasnému úmrtí 540 až 760 lidí. Záznamy k těmto údajům ale nejsou k dispozici. Lékaři v této souvislosti varovali seniory a těhotné, aby dodržovali pitný režim a nepobývali na slunci. Stejné varování vydali i pro rodiče, neboť nemocnice opakovaně ošetřují popáleniny dětí a kojenců.

Nezvyklé vedro s teplotami okolo 30 stupňů Celsia má pokračovat i v příštích dnech, ale neočekává se překonání teplotního rekordu z roku 2003, kdy se v Anglii naměřilo 38,5 stupně.

Záchranné služby zároveň varují před rizikem utonutí poté, co se v úterý utopily při plavání na různých místech Británie čtyři osoby.

Žraloci připlouvají k pobřeží

Horko mění podle deníku The Sun i zvyklosti žraloků v oblasti, kde se zpravidla zdržují daleko od pevniny. Jeden potápěč podle listu ale v sobotu narazil na skupinu pěti údajně nebezpečných žraloků u jihozápadního pobřeží Británie. „Teplo přitahuje makrely k pobřeží a žraloci plavou za nimi,“ vysvětlil 52letý potápěč.

Vicepremiér Nick Clegg řekl, že Británie není ve srovnání s jihoevropskými státy zemí na vysoké teploty připravená. Dodal, že sám v kanceláři odkládá boty, aby se ochladil.

DPA britský přístup k letnímu počasí okomentovala s nadsázkou. Když se podle této agentury v kontinentální Evropě dlouhodobě drží rtuť v teploměru na 25 stupních Celsia, hovoří se o ideálním počasí, pokud ale tuto hodnotu ukazuje teploměr v Británii, jedná se již o „vlnu veder“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám