Hlavní obsah

Rumunka skutečně spálila obrazy Picassa, Moneta a Matisse, ukázal rozbor popela

Novinky, rei
Bukurešť

Celkem sedm obrazů slavných malířů zřejmě skutečně skončilo v kotli. Díla Moneta, Picassa, Matisse nebo Gauguina ukradená loni z rotterdamské galerie Kunsthal, spálila žena z východorumunské vesnice Carcaliu. Ta se k činu přiznala. Rozbor popela ukázal, že v něm byly hřebíčky a zbytky barev, uvedla agentura DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obrazy ukradené v nizozemské galerii KunsthalVideo: Reuters

 
Článek

Olga Dogaruová tvrdí, že se obrazů zbavila, protože chtěla krýt syna, který je mezi podezřelými z krádeže obrazů z muzea v Nizozemsku. Podle policie dokonce gang zlodějů vedl.

Ukradené obrazy se však nepodařilo prodat a Radu Dogaru byl i s komplici v lednu zatčen. Jeho matka pak podle svých slov ukradené obrazy ukryla v jednom opuštěném domě a na místním hřbitově. Když ale v únoru začala policie vesnici prohledávat, vzala údajně cenná díla domů a spálila je v kotli na ohřev vody.

Foto: koláž Novinky s použitím Reuters

Obrazy ukradené v roce 2012 z rotterdamské galerie Kunsthal

Žena se policii minulý týden přiznala, že „chtěla zničit důkazy“ o synově vině. „Hodila jsem kufr s obrazy do kamen. Přiložila jsem pár polínek, nazouváky a gumové boty a dívala se, dokud úplně neshořely,“ řekla rumunské agentuře Mediafax.

Ředitel muzea mluví o zločinu proti lidskosti

Forenzní specialisté teď zkoumají fragmenty barvy, zbytky pláten, měď a hřebíky, které se v kamnech skutečně našly. Vzorky byly analyzovány od března.

Ředitel rumunského národního muzeu Ernest Oberlander-Tarnoveanu nicméně agentuře AP řekl, že hřebíky pocházely z doby před začátkem 20. století. Pokud se prokáže, že Rumunka skutečně obrazy spálila, dopustila se podle ředitelových slov „zločinu proti lidskosti“. Jestli byla díla skutečně zničena, určí definitivně až soud.

Krádež sedmi obrazů z rotterdamského muzea Kunsthal z loňského října byla největší v zemi za posledních 21 let. Zloději do galerie pronikli nouzovým zadním vchodem a za necelé dvě minuty byli pryč. Mimo jiné ukradli obraz Most Waterloo od Moneta, Picassovu Hlavu harlekýna, Čtenářku v bílé a žluté namalovanou Matissem či Gauguinovu Dívku před otevřeným oknem.

Rumunská policie v té souvislosti obvinila šest lidí. Soud s nimi má začít 13. srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám