Hlavní obsah

Soud poprvé řeší ztroskotání Costy Concordie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

U soudu v italském Grossetu se ve středu poprvé řádně projednává případ kapitána ztroskotané lodi Costa Concordia Franceska Schettina, kterého prokuratura viní z neúmyslného zabití 32 lidí. První slyšení se konalo už před týdnem, ale kvůli stávce právníků bylo ryze formální a trvalo pouze čtvrthodinu.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Francesco Schettino v soudní místnosti

Článek

Schettinovi reálně hrozí až 20 let vězení, advokáti ale přišli s návrhem, který by pro něj znamenal relativně mírný trest v délce tří let a pěti měsíců. Soud už ale jednou dohodu o vině a trestu zamítl a naděje, že na ni nyní přistoupí, je velmi malá.

Dvaapadesátiletý kapitán, kterého italská média pasovala do role hlavního pachatele loňské tragické havárie, svou vinu odmítá. Tvrdí, že před nehodou u toskánského ostrova Giglio i po ní udělal pro záchranu 4200 lidí na palubě vše, co bylo v jeho silách. Za zabití z nedbalosti, předčasné opuštění plavidla a za chyby při jeho řízení mu nicméně hrozí vysoký trest.

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Kapitán Costy Concordie Francesco Schettino (vlevo) u středečního přelíčení.

Soud bude ve středu rozhodovat o tom, zda připustí další rozšíření seznamu vedlejších účastníků obžaloby. Těch je už nyní na 250: kromě jednotlivých pasažérů je mezi nimi například vlastník lodi, italská vláda nebo samospráva ostrova Giglio. Mohlo by dojít i na čtení obžaloby.

Slyšení v divadelním sále v Grossetu, který kvůli obrovskému počtu účastníků sporu slouží jako dočasná soudní síň, se účastnila i řada cestujících z potopeného parníku. Ti se chtějí dozvědět, co přesně se na moři před rokem a půl stalo. "Upřímně, nemám zlost na Schettina. Mám zlost na celou posádku. Na začátku se všichni smáli, a když zjistili, že je to vážně, tak utekli a nás tam nechali," řekl agentuře AP 33letý Ital Gianluca Gabrielli, který se z paluby potápějící se lodi dokázal dostat bezpečně na břeh.

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

K soudu přišla i Moldavanka Domnica Cemortanová, s níž byl kapitán Francesco Schettino ve chvíli, kdy loď ztroskotala.

Luxusní výletní parník Costa Concordia ztroskotal u břehů Itálie v noci 13. ledna 2012. Plavidlo najelo na mělčinu a částečně se převrátilo, při nehodě se utopilo 32 lidí.

Vrak zatím nebyl vyproštěn a stále se nachází u břehů ostrova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám