Hlavní obsah

Rakušan měl doma muzeum lebek a kostí, bude obviněn z rušení klidu mrtvých

Vídeň

Rakouská policie zadržela muže, který si doma vytvořil soukromé muzeum s 56 lidskými lebkami a 55 dalšími kostmi. Čeká ho obvinění z rušení klidu mrtvých, napsala agentura APA.

Foto: Lenka Hloušková, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Sedmačtyřicetiletý muž z východní spolkové země Burgenland měl podle policie zvláštní zálibu v lidských ostatcích. Jak řekl magazínu BZV, odnesl kosterní ostatky z kostnice u kostela jen proto, aby je „zachránil před zchátráním“.

Policie vychází z předpokladu, že se patrně v rozhovoru s představiteli obce Maria Weinberg, případně při návštěvě tamního kostela dozvěděl, že se v přilehlé kapli nachází podzemní kostnice. Asi před měsícem pak zadržený, jehož jméno nebylo zveřejněno, kontaktoval kostelníka s vybájenou historkou. Namluvil mu, že přijíždí s oficiálním pověřením a potřebuje kosti a lebky pro muzeum v Oberwartu.

Kostelník v dobré víře povolil vyklizení kostnice a odvoz kosterních ostatků. Muž se do kostnice pocházející ze 17. století spustil dírou, vyklidil ji až na pár poškozených ostatků a lebky a kosti si přenesl do vlastního bytu.

Pokusil se ostatky prodat

Na stopu falešnému muzejnímu pracovníkovi přišla policie na základě anonymního udání, že se muž pokoušel na bleším trhu prodat tři lebky a dvě stehenní kosti. Sám „sběratel“ ale prohlásil, že kosterní ostatky vystavil na trhu jen kvůli „reklamě“ na své soukromé muzeum.

Prohlédnout si ho ale přišli jako první policisté, kteří kosti a lebky zabavili. Ostatky budou vráceny na místo, kam patří.

Reklama

Výběr článků

Načítám