Hlavní obsah

Autobus s českými turisty havaroval v Srbsku, tři lidé jsou vážně zraněni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad
Aktualizováno

Pět zraněných si v noci na pondělí vyžádala havárie autobusu s českými turisty na dálnici u města Mihajlovac jihovýchodně od srbské metropole Bělehradu. Informovala o tom srbská televize RTS, podle níž autobus narazil do kamiónu. Lidé se vraceli z dovolené v Turecku.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Lidé se autobusem vraceli z dovolené v Turecku.

Článek

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová uvedla, že neštěstí se stalo před čtvrtou hodinou ráno. Tři vážně zranění, mezi nimiž jsou řidič a průvodce zájezdu, jsou v nemocnici v Bělehradě. Dva lehce zraněné ošetřují ve Smederevu. Všichni jsou Češi.

Nehoda se stala kolem třetí hodiny nedaleko obce Mihajlovac v úseku dálnice Bělehrad–Niš. Autobus se tam srazil s kamiónem vezoucím dřevo. Řidič kamiónu skončil ve vyšetřovací vazbě.

Stav pacienta je vážný

Ředitel Urgentního centra Zlatibor Lončar televizi RTS řekl, že jeden cestující ve věku 48 let byl hospitalizován s vážnými zraněními hlavy a hrudníku. "Pacient je na jednotce intenzivní péče. Jeho stav je velmi vážný. Kromě poranění hlavy má vážné zranění na hrudi," řekl Lončar.

Stav dalšího pacienta, kterému je 54 let, je podle Lončara stabilizovanější. "Je na ortopedickém oddělení s poraněním pánve a otevřenou zlomeninou holenní kosti," řekl.

"Autobus provozuje česká cestovní kancelář Rialto. Bylo v něm 19 cestujících, pět bylo zraněno," citovala RTS zástupce české ambasády v Bělehradě Jiřího Kyriana.

Autobus jel z Turecka

Autobus, který havaroval, převážel do Česka turisty z pobytu u Egejského moře v Turecku. „Krátce před koncem pobytu měli výlet do Istanbulu, kde také poslední noc spali,“ řekl Právu majitel přerovské cestovní kanceláře Rialto Richard Šiška.

Odmítl, že by za nehodou mohla být únava řidičů. „Oba před jízdou spali a k nehodě došlo zhruba devět hodin po odjezdu z Istanbulu přes Bulharsko,“ uvedl Šiška.

Ještě v pondělí nad ránem vyjel do Srbska náhradní autobus, který by měl většinu účastníků pobytového zájezdu dopravit do ČR. „Na místě dočasně zůstanou jen tři nejvážněji zranění. Vše, co se jejich hospitalizace týká, řešíme přes zdravotní pojišťovny,“ dodal Šiška.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám