Hlavní obsah

Více vojáků spáchalo v britské armádě sebevraždu, než zahynulo v boji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Britská armáda loni přišla o více vojáků kvůli sebevraždám než kvůli úmrtí v boji. Tvůrci pořadu stanice BBC Panorama spočítali, že v roce 2012 zemřelo vlastní rukou 50 vojáků, z toho 29 veteránů. V Afghánistánu ve stejném období přišlo o život 44 příslušníků britských ozbrojených sil, přímo v boji 40.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Londýnské ministerstvo obrany eviduje pouze sebevraždy aktivních vojáků – těch bylo loni 21. BBC pak vlastním pátráním dospěla k tomu, že si život vzalo dalších nejméně 29 vojáků, kteří už z armády odešli.

V pořadu pak novináři popsali osudy některých z nich a upozornili na nebezpečí, které pro veterány představuje neléčená posttraumatická stresová porucha (PTSD) způsobená traumatickými zážitky z boje. Kvůli ní se může rozvinout těžká deprese. Rodiny si stěžují, že se armáda lidem po odchodu nevěnuje.

Ministerstvo sdělilo, že každého života lituje, současně ale uvedlo, že poměr sebevražd a posttraumatických stresových poruch je v armádě nižší než v civilní populaci. Ty, co z armády odešli, do statistik nezahrnuje.

Vojáků s PTSD v britské armádě přibývá: zatímco v roce 2009 bylo podle ministerstva obrany 109 hlášených případů, loni jejich počet stoupl na 231.

Léčil se a pak se oběsil

Matka Dana Collinse, který sloužil v Afghánistánu a zabil se, popsala, že v bojích viděl, jak jeho kamarád byl granátem roztrhán na kousky. Byla mu diagnostikována PTSD a deset měsíců se léčil. Poté se během tří měsíců dvakrát pokusil o sebevraždu. Na Štědrý den v roce 2011 nahrál na telefon video na rozloučenou a oběsil se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám